- Hälsa
Är man intolerant mot histamin kan man få besvär som liknar allergier såsom nästäppa, nysningar, eksem, hudutslag, klåda och rodnad, men också tarmbesvär, hjärtklappning, migrän med mera. Orsaken till dessa reaktioner är att kroppens förmåga att bryta ned histaminer är nedsatt. Histaminer bildas naturligt i kroppen, men finns också i livsmedel som rödvin, vällagrade ostar och rökt fisk. Genom att tillföra enzymer som bryter ner histamin kan besvären minska.
Histamin är ett naturligt ämne som bildas i kroppen. Histamin frigörs vid allergiska reaktioner och är en slags signalsubstans som talar om för immunsystemet att det ska aktivera sig och inflammatoriska processer startar. Normalt ska histamin brytas ned, men vissa individer har svårigheter att klara det, vilket både kan vara genetiskt betingat eller bero på kosten man äter, om man är stressad eller dricker mycket alkohol.
Man kan få många olika besvär av histaminöverskott exempelvis kliande hörselgångar, hudbesvär, huvudvärk och migrän, illamående, diarré, kräkningar, buksmärtor, sömnproblem, yrsel, ångest med mera. De påminner mycket om allergiska reaktioner, men är alltså inte det. Se mer tidigare artikel på hemsidan
Histamin ska normalt brytas ned så fort det fullgjort sin uppgift och det sker via enzymet diaminoxidas (DAO). Vissa gener kodar för bildning av DAO och därför kan ärftliga anlag göra att enzymproduktionen är låg. Andra anledningar kan vara att enzymproduktionen hämmas exempelvis genom intag av alkohol. Hos den som har låg produktion av enzymet har också kosten stor betydelse.
Många livsmedel innehåller eller bildar aminer och den som redan har låg enzymproduktion kan då få svårigheter att bryta ned de så kallade biogena aminerna. Exempelvis innehåller rödvin och vällagrade ostar relativt höga halter aminer och detsamma gäller rökt fisk som inte är riktigt färsk. Aminerna tål värme och därför hjälper det inte att koka maten.
Om man är känslig för histaminer är det viktigt att minska intaget av livsmedel med höga halter histaminer. Se mer på Livsmedelsverkets hemsida. Man kan också ta tillskott av enzymet DAO, vilket hjälpt många histaminintoleranta att bli av med sina besvär. Man kan också ta enzymtillskott om man tillfälligt vill inta histaminrika livsmedel.
Forskning visar att tillskott av 0,3 mg DAO före måltid ger signifikant minskning av vanliga besvär vid histaminintolerans. Tyvärr var studien liten, men många har själva upplevt symtomlindring vid tillskott av DAO. En annan studie gjorde försök med en diet med låg halt histamin och jämförde det med patienter som åt blandkost. Även i detta fall är antalet deltagare lågt. Slutsatsen blev ändå att flera kroniska besvär förbättrades efter tre veckor på låghistamindiet.
Läs mer om åtgärder för att minska histaminintolerans (FunMeds hemsida)
Läs mer om hur aminer bildas, att de är värmetåliga med mera i Livsmedelsverkets rapport
Till forskningsrapporten om DAO-tillskott och minskade symtom (engelska)
Till forskningsrapporten om låghistamindiet (engelska)
Se artikel i Tf-bladet nr 1/2019
Se artikel i Tidningen Land från 2019