- Forskning
- Hälsa
Kaffe innehåller ett antal antioxidanter och andra ämnen som motverkar inflammationer. Det är därför möjligt att ett högt intag av kaffe kan motverka multipel skleros som är förenad med immunstörningar, antioxidantbrist och ökad nivå av fria radikaler.
I en studie från Karolinska i samverkan med flera institutioner i USA utvärderades resultaten av två fall-kontrollstudier av risken för multipel skleros, MS, i relation till intaget av kaffe. Den svenska studien innefattade 1620 MS-fall och 2788 kontroller och den amerikanska 1159 fall och 1172 kontroller. Kort efter MS-diagnos tillfrågades personerna om kaffeintag under olika tidsperioder före diagnos
Resultaten justerades för socioekonomiska faktorer, intag av alkohol te och andra drycker, rökning, och solbestrålning. Kvicksilver, andra metaller eller selen beaktades emellertid inte. Forskarna fann att eventuellt felaktigt minne av hur mycket kaffe man intagit inte skilde sig mellan MS-patienter och kontroller.
En skyddande effekt av kaffe mot MS var tydlig i båda studierna och de som intog mycket kaffe, mer än sex koppar/dag, jämfört med inget intag hade 30 % lägre risk att få MS. Det fanns även en graderad skillnad, ju mer kaffe, desto lägre risk. En ”svensk kopp” beräknades vara 150 ml och en amerikansk 237 ml. Det amerikanska kaffet är, som varje svensk som varit i USA märkt, betydligt svagare än det svenska, något som kan ha utjämnat skillnaden kaffe/volym. Man undersökte inte speciellt om deltagarna drack vanligt kaffe eller koffeinfritt utan förutsatte att både MS-fall och kontroller inte nämnvärt skilde sig åt i detta avseende.
Intaget av kaffe har i andra studier visat sig skydda mot Parkinson’s sjukdom, hjärt-kärlsjukdom, stroke och diabetes typ 2. I djurförsök skyddar kaffe mot Alzheimer’s sjukdom, bland annat genom att skydda mot läckage i blod-hjärnbarriären och mot myelin-nedbrytning vid MS. Kaffe innehåller mer än tusen olika biologiskt aktiva ämnen och det är inte känt om koffein eller någon eller några andra ämnen har den största skyddseffekten.