- Forskning
- Hälsa

Flera mediciner som tas mot benskörhet eller vid cancerbehandling kan orsaka nedbrytning av käkbenet eller käkbensdöd. Endast käkbenet förstörs medan övriga skelettben stärks. Tillståndet är allvarligt och kan leda till kraftig smärta och andra problem. Viktigt är att läkare varnar för detta vid medicinering och att patienten själv tar upp det med tandläkaren.
I danska tandläkartidningen tas problemet med så kallad läkemedelsrelaterad osteonekros i käkarna (MRONJ) upp, vilket innebär att käkbenet bryts ner av vissa mediciner som används vid benskörhet och cancerbehandling.
Bland annat gäller det följande mediciner:
- Bisfosfonater (t.ex. Alendronat, Zolendronsyre, Etidronsyre, Ibandronat, Pamidronat, Risedronat)
- Ämnen som används för behandling av cancer och osteoporos (t.ex. Denosumab)
- Behandling av osteoporos (som t.ex. Romosozumab).
Symtom som vanligen uppstår är smärta och/eller tecken på infektion runt tänder eller käkar, som inte beror på tand- eller tandlossningssjukdom. Därtill kan patienten få exponerat käkben utan tecken på infektion, fistlar kan uppstå och diffust obehag i käken. Bristande läkning efter tandutdragning är inte ovanligt liksom lösa tänder som inte beror på parodontit.
Eftersom symtombilden är varierad kan det vara svårt att diagnostisera MRONJ. Viktigt för läkare och tandläkare är att ta patientens symtom på allvar liksom att undersöka kopplingen till käkarna och läkemedel.
Osteonekros i käkarna kan uppträda även av andra orsaker, vilket läkare och tandläkare i än mindre grad uppmärksammar. Det kan handla om att tandläkaren inte rensat efter utdragning av infekterade tänder eller visdomständer och därmed skapas inflammation i hålrum i käkbenet. Inflammation kan också uppstå då rotrester finns kvar efter tandutdragning eller av andra skäl.
Behandlingen består i att rensa bort påverkat käkben och i möjligaste mån ta bort mediciner som på verkar käkbenet negativt.
Innan behandling mot benskörhet eller cancer inleds bör rotfyllda tänder och andra infektionshärdar i käkbenet tas bort. Gör man det senare ökar risken för komplikationer. Se t.ex. denna berättelse.
Se mer i danska Tandlægebladet
Till mer på Tf:s hemsida om käkinfektioner mm.