- Forskning
- Hälsa

Muntorrhet innebär att salivproduktionen är nedsatt. Det i sin tur ökar risken för karies och andra sjukdomar i munhålan. Den som är muntorr måste kämpa mer än andra för att hindra bakterier, svampar med mera att få fäste i munhålan.
Många orsaker till muntorrhet finns. Det kan vara mediciner, stress eller olika sjukdomar som sätter ned spottkörtlarnas funktion. Sjögrens syndrom är en autoimmun sjukdom som påverkar spottkörtlarna, vilket innebär att salivsekretionen minskar. Andra former av muntorrhet finns också och många äldre har nedsatt funktion i spottkörtlarna utan att det behöver vara just Sjögrens syndrom.
Muntorrhet är obehagligt i sig, men mest allvarligt är att muntorrhet gör att bakterier, svampar med mera lättare får fäste i munhålan. Då är det särskilt viktigt att man borstar tänderna regelbundet och använder tandkrämer med hydroxiapatit för att hindra bildning av bakteriefilm med mera. Att dricka mycket vatten kan lindra besvären liksom att skölja munnen med olivolja eller dylikt.
Behandling med lågenergilaser har använts för att öka salivproduktionen och därmed minska muntorrheten. Forskning med lågenergilaser eller läkande laser har visat sig öka mitokondriernas energiproduktion (så kallad fotobiomodulering), vilket skulle kunna vara en förklaring till spottkörtlarnas ökade aktivitet vid laserbehandling.
För att minska de kariesalstrande bakterierna har apparaten Lumoral visat sig framgångsrik. Den använder speciella våglängder av ljus för att döda skadliga bakterier och svampar och visar positiv effekt hos personer som är muntorra. Lumoral används 10 minuter två gånger i veckan och i övrigt borstar man med vanlig tandborste. Det är alltså ett effektivt sätt att behålla en god munhygien.