De så kallade evighetskemikalierna PFAS är hälsofarliga och förekommer överallt. De finns i det mesta som vi äter och kanske även i ekologisk mat. Detta beror på att man länge har använt avloppsslam som gödsel på åkrarna.

En ny rapport släpptes, i februari 2024, i vilken man redogjorde för hur ofta och mycket som de hälsovådliga evighetskemikalierna PFAS förekommer i konventionellt odlade frukter och grönsaker, som blivit besprutade med bekämpningsmedel.

Rapporten kommer från nätverket Pesticide Action Network (PAN) och är baserad på statistik från myndigheter i nätverkets alla medlemsländer mellan åren 2011–2021. I rapporten framkommer att PFAS från bekämpningsmedel i frukt och grönsaker nästan tredubblades mellan 2011 och 2021.

Det finns många hälsorisker med PFAS. År 2021 hittade man mest PFAS från bekämpningsmedel i jordgubbar, persikor, aprikoser, cikoria, gurka och paprika. Dricksvatten, fisk och ägg är de övriga av våra livsmedel som bidrar mest till PFAS-exponering, enligt Livsmedelsverket och Efsa.

Leverskador, sköldkörtelrubbningar, förhöjda halter av blodfetter och tarmsjukdomar är några av hälsoriskerna med PFAS. Dessutom misstänks PFAS-ämnena PFOS och PFOA vara cancerframkallande och de kan ha en negativ påverkan på reproduktionsförmågan. Det som spelar en avgörande roll för hälsan är vilka halter man har blivit exponerad för samt när i livet och under hur lång tid.

Man började använda PFAS i bekämpningsmedel för att medlen skulle bli mer effektiva under lång tid. I dagsläget är 37 olika PFAS-ämnen fortfarande godkända inom EU för användning i bekämpningsmedel. Dessa sprejas direkt på odlingsmarken för att skydda grödorna mot svampangrepp, ogräs och skadedjur. Medlen hamnar då oavsiktligt också i sjöar, vattendrag, jord och levande organismer.

Vill man minska risken att få i sig PFAS-ämnen från bekämpningsmedel, är det bäst att välja ekologiskt, eftersom det vid ekologisk odling och produktion är förbjudet med kemiska bekämpningsmedel. Ekologisk produktion av livsmedel leder dessutom till en rikare biologisk mångfald, högre livskvalitet för djuren och bättre villkor för bonden.

Ett stort problem i många länder som exempelvis Sverige och USA, är att man sprider avloppsslam som gödsel över odlingsmarker. Detta framför allt för att återföra fosfor, som är ett näringsämne, till marken. I dagsläget sprids dessvärre även en lång rad kända miljögifter genom detta slam.

Analyser visar att slammet innehåller en cocktail av kemikalier som utgör en fara för både miljön och vår hälsa. Som exempel kan nämnas PFAS, flamskyddsmedel, PCB, läkemedelsrester samt tungmetaller som kadmium. Dessa är kemikalier med egenskaper som kan skada våra ekosystem. De kan även leda till hormonstörningar och cancer.

Det finns indikationer på att PFAS stannar kvar längre än 20 år i marken som de har sprejats över och därmed gör maten giftig. Man kan därför inte vara helt säker på att alla ekologiska råvaror man köper, och äter, inte innehåller PFAS. Man behöver därför försäkra sig om att marken som de odlats på inte tidigare har använts för konventionell odling.

Det finns över 140 000 olika kemikalier registrerade bara i Europa. Det råder tyvärr en stor kunskapsbrist om dessa ämnen och deras eventuella kombinationseffekter på hälsa och miljö. Att gödsla med avloppsslam är därför ett orimligt stort risktagande, menar Naturskyddsföreningen.

Naturskyddsföreningen understryker att den kemikalielagstiftning som vi har idag ger ett mycket svagt skydd för miljö och hälsa vad gäller slamspridning. Alla farliga kemikalier som kommer till reningsverken omfattas inte helt av kemikalielagstiftningen. Tre sådana exempel är PFAS, nanopartiklar och hormonstörande ämnen.

Till artikeln på kurera.se

« Tillbaka

Sök på hemsidan


Bli medlem i Tf nu
Anmäl dig online 

​Alla går till tandläkaren!
Tf ger objektiv information och arbetar för giftfri tandvård och att den ska ingå i sjukvårdens högkostnadsskydd. Som patient har du nytta av Tf och behövs som medlem. Som medlem kan du ta del av våra rabatter för provtagning, kosttillskott med mera. Tf är partipolitiskt och religiöst obundet och är medlem i Funktionsrätt Sverige.

Om amalgamsanering (hemsida)
Om rotfyllningar (hemsida)
​Tf:s pressmeddelanden
Tf:s facebooksida
Hantera ditt medlemskap
Logga in på Min sida där kan du ändra adress, anmäla familjemedlemmar med mera (ingen annan information finns där).
Medlemsavgiftsavier för 2025 (225 kr) skickades ut i november via Bizsys AB i samverkan med Föreningssupport. 

Detta är Tf

Tänderna är en del av kroppen och det borde inte kosta mer hos tandläkaren än hos doktorn. Tf arbetar för billigare och bättre tandvård. Tf ger objektiv information i olika tandvårdsfrågor och stöttar dig som patient liksom den som skadats i tandvården. Tf står helt fritt från kommersiella intressen samt är partipolitiskt respektive religiöst obundet och tillhör Funktionsrätt Sverige.

Tf arbetar för att:

  • Sjukvårdens högkostnadsskydd ska gälla all tandvård.
  • Patientens rättigheter som konsument stärks.
  • Tandläkaren informerar patienten innan behandling om olika alternativ och risker förknippade med dem.
  • Tandvården ska bli helt metallfri.
  • De som har eller haft besvär från tänderna ges rätt till sjukvård, rehabilitering och hjälpmedel som vid andra sjukdomar.
  • Alla som vill ska ha rätt att byta ut sina giftiga amalgamfyllningar utan kostnad.
  • Patienten får gratis utbyte av dentala material inklusive proteser och implantat vid misstanke om biverkningar.
  • Nationella system för klinisk uppföljning av material och metoder i tandvården upprättas.
  • Ett fungerande biverkningsregister upprättas för material som används i tandvården.

Gå med i Tf för att få hjälp och information eller bli medlem för att stötta förbundets verksamhet. Tf arbetar till största delen ideellt och ser därför gärna fler ideella krafter eller gåvor. Tf behövs för att ta tillvara patientens intressen och för att påverka utvecklingen.

Bidra gärna

Bidra gärna till vårt arbete genom att donera pengar till förbundet.
Förbundets bankgiro: 226-4885 eller swisha till mobilnr 123 24 15 222. Använd gärna QR-koden nedan. Man kan också ge bort ett medlemskap.

Man är även välkommen att donera till forskningsstiftelsen.
Forskningsstiftelsens bankgiro: 170-0285

Kondoleanser:
Kontakta först Tf via mail eller telefon för att ge oss uppgifter om den avlidnes namn, särskild hälsning och andra eventuella önskemål. Glöm inte adress eller mail dit kondoleansbrevet ska skickas. Pengarna sätts in på kontot som angetts ovan. 

Köp en lott
Tf är medlem i Folkspel och del av lottpriset går till förbundet. Köp själv eller ge bort några lotter. Klicka här för att köpa lotter via Tf-kontot.

Kontakta oss
Tandhälsoförbundet
Bellmansgatan 30
118 47  Stockholm
Tel: 08-428 92 42 
Vi öppnar igen den 7/1 - vardagar kl. 10-13.
Vid akuta ärenden, under helgfria vardagar 23/12-3/1, ring förbundsordförande Peter Söderlund på 070-461 22 47.
info@tf.nu
fragor@tf.nu (för frågor om tänder och hälsa)