- Forskning
- Hälsa

De flesta tänder dör av infektioner i pulpan och man får antingen dra ut tanden eller rotfylla den. Tänderna kan också slås ut eller gå av i en olycka och då är de utan infektioner. Är pulpan skadad dör tanden. Att återskapa pulpan är möjligt med hjälp av stamceller. Läs om den spännande verksamheten som bedrivs vid Umeå universitet.
Tandläkare Nelly Romani Vestman har skrapat fram stamceller i barns tänder och fått dem att läka. Nu är tänder som inte är riktigt färdigutvecklade lättare att jobba med då rikligt med stamceller finns i i tandrotens spets. Genom att skrapa och stimulera blödning kommer stamcellerna ut med blodet, som bildar ett blodkoagel som sedan hjälper tanden att antingen läka pulpan eller att återskapa den. Om detta har Nelly skrivit i Tf-bladet nr 3 2023.
Hon behandlar barn vars tänder utsatts för våld så att pulpan riskerar att förstöras. Behandlingarna har varit lyckosamma och barnens tänder har kunnat räddas. Hon skriver också i artikeln att alternativet annars är att rotfylla tanden för att kunna behålla den i käkbenet, men att det är svårt att rotfylla barntänder då tandens väggar är tunna och roten inte har en tydlig avslutning.
Lite knepigt är det dock även med stamceller. Rotkanlen behöver rensas från bakterier och mikroorganismer på liknande sätt som vid rotfyllningar. Rotkanalen spolas med natriumhypoklorit och därefter behandlas den med EDTA. Det senare för att stimulera bildning av ett protein som behövs för att bilda dentin, det vill säga den del av tanden som finns under den hårda emaljen.
Sen stimuleras blödning med hjälp av rotspetsfilar och pulpan fylls med blod inklusive massor av stamceller. De senare kommer sen att bilda olika sort celler som behövs för att bygga nytt ben, brosk, fett med mera. Blodet klumpar ihop sig i ett blodkoagel som fyller pulpan och det är i detta som de olika stamcellerna differentieras för att bilda nya stödjande vävnader. Metoden fungerade i 60 procent av fallen.
Nelly Romani Vestman skriver att orsaken till misslyckande främst beror på att roten och pulpan inte rengjorts ordentligt eller att blödningen inte blev tillräcklig kraftig. Resultatet som forskarna mätt upp är ökad tjocklek av dentinväggen, ökad rotlängd och fortsatt tillväxt av rötterna. I flertalet fall som följts upp har det dock snarare varit reparation av pulpavävnaden än nybildning av den. Oavsett vilket så har barnet fått tillbaka en levande tand.
Även om den kliniska verksamheten är i sin linda så kan man rädda många barns tänder genom denna metod och den blir faktiskt billigare än om man rotfyller tanden. Nu är det visat att om barn råkar ut för olyckor så kan flera av dem få möjlighet att behålla tanden genom att stamcellerna bygger ny vävnad. Alla tänder kommer man dock inte lyckas vitalisera.
Det här gällde alltså icke fullt utvecklade barntänder. Att åstadkomma samma sak på vuxentänder kan komma att bli en större utmaning. Men kanske dröjer det bara fyra till fem år innan även vuxentänder kan läkas och återbildas. Ofta handlar det då om infekterade tänder och då är rengöringen förstås extra viktig eftersom pulpan då är fylld med bakterier av olika slag.