- Hälsa
- Politik

Högre skatt på pommes frites, läsk och processat kött samtidigt som momsen tas bort på grönsaker, frukt och bönor skulle kunna skapa en bättre hälsa hos befolkningen. En sådan matskatteväxling föreslås av forskare från Chalmers, SLU och KI och då hoppas man att plånboken väljer det mest nyttiga med resultat att folkhälsan förbättras.
Exempel på varor som forskarna tycker skulle kunna beskattas högre än i dag är socker, sockersötade drycker, processat kött som finns i snabbmat. Gällande frukt, grönsaker, baljväxter och fullkorn är tanken att de ska undantas från moms, vilket gör att de sjunker i pris. Läs mer om enbart sockerskatt här
De allra flesta är medvetna om att ohälsosam kost och stillasittande ökar risken för tandhälsoproblem, fetma, cancer och hjärtkärlsjukdomar. Men i de undersökningar Livsmedelsverket gör visar det sig att folk ändå inte väljer det hälsosamma. Frågan är om en sådan bred skatteväxling skulle få en tydlig folkhälsoeffekt? Och gör den verkligen hamburgare och korv dyrare?
Tidigare försök med sockerskatt har visserligen till viss del påverkat matvanorna, men det har varit svårt att se hälsoeffekter. Matvanorna är nog ett av de svåraste områdena att påverka. Liselotte Schäfer Elinder professor i folkhälsovetenskap och en av dem som förordar en matskatteväxling anser att priset har betydelse.
Tandhälsoförbundet är positiv till tanken på skatteväxlingar som ekonomiska styrmedel att förbättra tandhälsan och övriga hälsan. Kosten har mycket stor betydelse för utveckling av karies. Det handlar således inte bara om att ta bort socker och processad mat.
Det förbundet framför allt ser är att mängden mineraler och fettlösliga vitaminer och särskilt vitamin K2 behövs för att tänderna ska kunna remineraliseras då de utsätts för syraattacker efter måltider flera gånger varje dag. Även C-vitamin behövs för att tandköttet ska hålla sig fräscht och hindra matrester att nå tandhalsarna. Se mer här.