- Hälsa
Känslighet för gluten och mjölk kan ge många besvär från olika organ som t.ex. uppblåsthet i mage/tarmar, extrem trötthet eller glömska. En del av Tandhälsoförbundets medlemmar har sådana besvär, som kan vara svåra att upptäcka. Lab 1 i Norge kan hjälpa till med provtagning. Alternativt kan man bara pröva att utesluta dessa livsmedel.
Proteiner från gluten och mjölk kan, om de inte bryts ner ordentligt i tarmen, orsaka problem om de kommer in i blodet. Det kan hända om man har så kallad läckande tarm. Risk finns för allergier eller annan överkänslighet. Allergier kan kontrolleras med blodprov för att se om man han antikroppar.
Proteinerna kan också bilda opiumliknande ämnen i kroppen och dessa kan då sätta sig på olika receptorer som finns i tarmarna eller i andra delar av kroppen. T.ex. så har serotonin viktiga funktioner för tarmrörelserna och om liknande ämnen bildas av gluten och mjölk så kan de blockera serotoninets receptorer, vilket innebär att man blir förstoppad.
Faktum är att mer än 90 procent av kroppens serotonin finns i tarmen. Detta trots att det oftast betraktas som en signalsubstans för hjärnan som gör oss lyckliga.
Blodprover mäter så kallade IgG antigener som kan påvisa känslighet mot gluten- och mjölkproteiner och med urinprover kan man påvisa opioider som bildats från dessa ämnen. Kontakta Lab 1 i Norge för mer information. Se också länken nedan. Urinprover kan man inte få gjorda i Sverige.
Till mer information om provtagning av gluten och mjölkproteiner hos Lab 1 i Norge