- Hälsa
Kosten är viktig för tänderna och hälsan, men det gäller även näringsupptaget. Processen är lång och börjar redan i munhålan. Att tugga maten väl är nödvändigt för att den ska sönderdelas ordentligt så att enzymer med mera kommer åt att spjälka den till olika näringsämnen. Många faktorer påverkar och vissa tillskott av t.ex. bakterier kan behövas för optimal matsmältning och näringsupptag.
Det börjar redan i munhålan med enzymer som bryter ner kolhydrater till olika sockerarter. Att tugga väl är viktigt för att enzymerna ska kunna komma åt att spjälka de långa kolhydratkedjorna. Proteinerna är knepigare eftersom de består av långa aminosyrakedjor som dessutom är veckade och bildar som nystan, men även de behöver tuggas till mindre bitar.
Magsäckens sura miljö är viktig för att veckla ut proteinnystanet så att enzymer senare ska kunna "klippa" sönder de långa kedjorna till olika aminosyror. Normalt är magsäckens innehåll så surt att det skulle kunna fräta sönder slemhinnan, men kroppen det har kroppen löst genom att producera stora mängder skyddande slem. Den sura magsaften bidrar också till att döda bakterier, svampar, parasiter med mera.
Därefter kommer tolvfingertarmen där den huvudsakliga nedbrytningen av födan sker. Till tolvfingertarmen kommer sekret både från bukspottkörteln och gallan. Bukspottet bidrar till att neutralisera syran från magsäcken och innehåller också stora mängder av olika enzymer. Gallan bidrar till att bryta ner fett och tillför vissa hormoner, som t.ex. insulin.
Tunntarmen är nästa instans varifrån det huvudsakliga upptaget av näringsämnen kommer. Tunntarmen är flera meter lång, veckad har mängder av utskott som gör att ytan blir enormt stor. Tunntarmen har bara ett cellager som skiljer den från blodet. Det är alltså lätt för näringsämnen att antingen diffundera in i blodet eller aktivt tas upp via tarmslemhinnan. För att inte skada tarmen finns även här skyddande lager av slem och bakterier. I tunntarmens små villies eller utskott produceras också enzymet laktas som bryter ner mjölksocker. Laktosintoleranta har för liten produktion av enzymet, tillförsel av laktas kan lösa en del av problemen.
Allergier eller annan intolerans mot livsmedel kan göra att tunntarmens funktion försämras. Gluten kan t.ex. göra att tarmen blir mer genomsläpplig då gluten bidrar till att lösa upp det ”lim” som håller tarmcellerna samman. Det kan orsaka läckande tarm, som innebär att proteiner, bakterier med mera kan tränga in i blodet från tarmen. Det är inte meningen och då kan kroppens immunförsvar reagera med allergier.
Efter tunntarmen kommer tjocktarmen vars viktigaste funktion är att vara del av immunförsvaret och att bilda vissa vitaminer som t.ex. vitamin K och ta upp vatten. Men tjocktarmen för också ut avfallsprodukter inklusive gifter som utsöndrats via gallan.
Tjocktarmens bakterieflora betyder mycket för hälsan. Den kan bytas ut (sk. faecestransplantation), vilket kan leda till tillfrisknande. Exempelvis har man funnit att personer med svåra tarmproblem förbättrats och autistiska barn har minskat sina symtom. Ett optimalt näringsupptag kräver således mycket och i vissa fall finns genetiska problem som gör att upptaget är sämre än det borde. Bakterietillskott kan hjälpa liksom tabletter för att höja surheten i magsäcken. Se mer länkarna nedan
Se mer om tarmens funktion på 1177
Se mer om enzymernas roll i matsmältningen här
Till artikel om tarmbakterier