- Dentala material
- Forskning
- Hälsa
- Miljö

Ett projekt i Pakistan har mätt kvicksilver i arbetsmiljön på flera kliniker och funnit alarmerande höga halter. Högst andel kvicksilverånga fann forskarna i själva behandlingsrummet och särskilt i kliniker med dålig ventilation. Detta är mätningar som har relevans för exponering av svensk tandvårdspersonal under 1970 och 1980-talet men också senare beroende på vilken klinik det gällde.
Arbetsmiljön för många tandläkare och tandsköterskor var tidigare kraftigt kontaminerad av kvicksilver. Kvicksilverångan kom dels från arbete med amalgam (blandning, applicering och putsning), dels från spill på golv, mattskarvar mm och dels från kvicksilverhaltigt avfall och från dåligt skötta amalgamavskiljare.
Fortfarande sker amalgamarbeten på tandvårdskliniker i Sverige. Trots mindre mängder sedan sedan amalgamförbudet 2009 har många kliniker periodvis förhöjda kvicksilverhalter i luften. Mätningar borde göras för att utröna riskerna för personalen. Men även känsliga patienter kan må dåligt på kontaminerade kliniker.
Särskilt utsatta för kvicksilverånga är tandhygienister som arbetar med äldre personer med många amalgamfyllningar som putsas och rengörs. Tyvärr har arbetsmiljöverket tagit bort de föreskrifter som tidigare fanns för kvicksilverarbeten på tandläkarmottagningar. Sannolikt informeras inte längre om dessa risker.
Kvicksilverånga är fettlösligt och 80 % av inandat kvicksilver tas upp via lungorna och förs vidare till kroppens olika organ. Eftersom kvicksilverångan är fettlöslig tränger den lätt igenom blod-hjärnbarriären. Väl inne i hjärnan joniseras kvicksilver och har därmed svårt att komma ut. Halveringstiden för kvicksilver i hjärnan är ca 20 år och därför ackumuleras tungmetallen och når successivt högre halter om man fortsatt utsätts för detta gift.
Kvicksilverånga tränger igenom placentabarriären och når fostret. Fostrets halt av kvicksilver beror på mammans amalgamfyllningar och andra föroreningskällor.
Till forskningsrapport mätningar av kvicksilver på kliniker i Pakistan
Till forskningsrapport om amalgamanvändning i Pakistan