- Dentala material
- Forskning
- Hälsa

Särskilda föreskrifter finns för arbete med amalgam i tandvården. De är från 1989 och Arbetsmiljöverket har aviserat att de ska tas bort då kvicksilver förbjudits. Tandvårdsskadeförbundet har uppmärksammat myndigheten på att råden behöver finnas kvar då mycket amalgamarbeten fortfarande görs i tandvården. Det handlar främst om putsning och amalgamsanering. Risken är stor både för patient och tandvårdspersonal då höga halter kvicksilverånga frigörs i andningszonen.
Av Arbetsmiljöverkets föreskrifter framgår att kvicksilver som frigörs från amalgam på tandvårdsklinikerna kan påverka njurar och nervsystem som anses vara kritiska organ (dvs påverkas vid lägsta halten av kvicksilver) för skador av kvicksilverånga. Arbetsmiljöverket redovisar följande symtom:
Påverkan på nervsystemet kan orsaka darrningar (tremor) och psykiska symptom som sömnlöshet, minnesrubbning, retlighet och skygghet. Njurarna kan också skadas, vilket bland annat orsakar äggvita i urinen. Symtomen anses uppkomma först vid en halt som överstiger 100 µg/kvm under en längre tid. Det som inte står är att vissa personer är mer känsliga än andra och får symtom vid betydligt lägre halter.
Lindrig kvicksilverpåverkan anses uppkomma vid betydligt lägre halter. Symtomen är lätt nervositet, “osäkerhet”, sömnlöshet, aptitförlust och viktminskning m m. Sådana ospecifika symptom kan förekomma vid en mängd sjukdomstillstånd och är enligt myndigheten vanliga i befolkningen. Arbetsmiljöverket anser därför att påvisade problem inte beror på amalgam i tandvården. Myndigheten glömmer dock att så gott som alla har amalgam i tänderna, vilket kan vara orsak till de utbredda symtomen.
Kvicksilver frigörs alltid från amalgam i tänderna. Vid tuggning, vid intag av varma drycker, vid tandgnissling och mycket mer. Selen och svavel binder frigjort kvicksilver och minskar därmed skadorna. Amalgamsanering är angeläget för att ta bort allt kvicksilver innan allvarliga sjukdomar uppträder. Dock är det farligt att röra i amalgam då det alltid ger upphov till frigjord kvicksilverånga.
Skydd behövs för både personal och patient plus att tandläkaren är skicklig och “spräcker” fyllningen för att sedan lyfta ut den. Bra utsug under hakan på patienten är viktigt för att personalen ska skonas från giftig ånga.
De allmänna råden är från 1989 och eftersom forskningen gått framåt sedan dess bör föreskrifterna uppdateras, men behållas. Mer än hälften av befolkningen har amalgam i tänderna och så kommer det fortsatt att vara under minst en 20-årsperiod. Därefter minskar amalgamet, men kommer att finnas kvar i tänderna hos folk som invandrat från andra länder där amalgam är tillåtet.