EEB) har gett ut en intressant rapport som beskriver vilka lärdomar vi kan dra av tidigare miljö- och hälsokatastrofer. Den handlar om trakasserier mot personer som tidigt upptäcker och varnar för faror. Om ofullständig redovisning av metoder för utvärdering av studier, vilket gör det obegripligt att förstå varför olika forskare når skilda resultat. Detta för att ta några exempel. Rapporten är drygt 700 sidor och på engelska, men väl läsvärd för den som är intresserad.

">

Europeiska miljöbyrån (EEB) har gett ut en intressant rapport som beskriver vilka lärdomar vi kan dra av tidigare miljö- och hälsokatastrofer. Den handlar om trakasserier mot personer som tidigt upptäcker och varnar för faror. Om ofullständig redovisning av metoder för utvärdering av studier, vilket gör det obegripligt att förstå varför olika forskare når skilda resultat. Detta för att ta några exempel. Rapporten är drygt 700 sidor och på engelska, men väl läsvärd för den som är intresserad.

Fallstudierna i rapporten visar att forskare och andra som tidigt varnat för miljö- eller hälsoeffekter ofta blivit trakasserade för sitt banbrytande arbete. Särskilt gäller detta när ekonomiska intressen hotats eller om konventionella vetenskapliga paradigm utmanats. Exempel på trakasserier var förbud mot att berätta om eller publicera resultaten, förlust av finansiering, rättsliga och andra hot, degradering och “avrättningar” i vetenskapliga tidskrifter och andra medier. Åtgärder som föreslogs var bättre skydd för tidiga “varnare” och att deras arbeten uppmärksammas och belönas.

Rapporten tar också upp exempel på utvärderingar där forskare har skilda åsikter, trots att de utgår från liknande vetenskapligt undersökningsmaterial. Några exempel som nämns är bly i bensin och mobiltelefoner. I rapporten poängteras vikten av att det i publikationerna förklaras vilka riskbedömningar som gjorts, vilket paradigm man utgått från, vilka antaganden som gjorts, vilka kriterier som använts för att acceptera bevis, vilken vikt man lagt vid olika sorters bevis och hur osäkerheter hanterats liksom hur studien finansierats. Då skulle det vara lättare att värdera de olika rapporterna och skillnader i resultat skulle bli mer begripliga.

Samarbete med regeringar, företag, medborgare och det civila samhället lyftes fram i rapporten som angeläget för att analysera tidiga varningssignaler. Därmed skulle en mer öppen diskussion främjas och motsättningar skulle kunna överbryggas.

Samhällets ansvar att vidta åtgärder nämndes också. Om en skada uppstår bör kostnaden för att undvika denna integreras i priset enligt principen om att förorenaren ska betala. Intäkterna från denna avgift skulle kunna gå till forskning och utveckling för att stimulera framtagande av mindre skadliga alternativ. Detta gjordes med framgång i USA då miljöeffekterna av CFC uppmärksammades.

« Tillbaka

Sök på hemsidan


Bli medlem i Tf nu
Anmäl dig online 

​Alla går till tandläkaren!
Tf ger objektiv information och arbetar för giftfri tandvård och att den ska ingå i sjukvårdens högkostnadsskydd. Som patient har du nytta av Tf och behövs som medlem. Som medlem kan du ta del av våra rabatter för provtagning, kosttillskott med mera. Tf är partipolitiskt och religiöst obundet och är medlem i Funktionsrätt Sverige.

Om amalgamsanering (hemsida)
Om rotfyllningar (hemsida)
​Tf:s pressmeddelanden
Tf:s facebooksida
Hantera ditt medlemskap
Logga in på Min sida där kan du ändra adress, anmäla familjemedlemmar med mera (ingen annan information finns där).
Medlemsavgiftsavier för 2025 (225 kr) skickades ut i november via Bizsys AB i samverkan med Föreningssupport. 

Detta är Tf

Tänderna är en del av kroppen och det borde inte kosta mer hos tandläkaren än hos doktorn. Tf arbetar för billigare och bättre tandvård. Tf ger objektiv information i olika tandvårdsfrågor och stöttar dig som patient liksom den som skadats i tandvården. Tf står helt fritt från kommersiella intressen samt är partipolitiskt respektive religiöst obundet och tillhör Funktionsrätt Sverige.

Tf arbetar för att:

  • Sjukvårdens högkostnadsskydd ska gälla all tandvård.
  • Patientens rättigheter som konsument stärks.
  • Tandläkaren informerar patienten innan behandling om olika alternativ och risker förknippade med dem.
  • Tandvården ska bli helt metallfri.
  • De som har eller haft besvär från tänderna ges rätt till sjukvård, rehabilitering och hjälpmedel som vid andra sjukdomar.
  • Alla som vill ska ha rätt att byta ut sina giftiga amalgamfyllningar utan kostnad.
  • Patienten får gratis utbyte av dentala material inklusive proteser och implantat vid misstanke om biverkningar.
  • Nationella system för klinisk uppföljning av material och metoder i tandvården upprättas.
  • Ett fungerande biverkningsregister upprättas för material som används i tandvården.

Gå med i Tf för att få hjälp och information eller bli medlem för att stötta förbundets verksamhet. Tf arbetar till största delen ideellt och ser därför gärna fler ideella krafter eller gåvor. Tf behövs för att ta tillvara patientens intressen och för att påverka utvecklingen.

Bidra gärna

Bidra gärna till vårt arbete genom att donera pengar till förbundet.
Förbundets bankgiro: 226-4885 eller swisha till mobilnr 123 24 15 222. Använd gärna QR-koden nedan. Man kan också ge bort ett medlemskap.

Man är även välkommen att donera till forskningsstiftelsen.
Forskningsstiftelsens bankgiro: 170-0285

Kondoleanser:
Kontakta först Tf via mail eller telefon för att ge oss uppgifter om den avlidnes namn, särskild hälsning och andra eventuella önskemål. Glöm inte adress eller mail dit kondoleansbrevet ska skickas. Pengarna sätts in på kontot som angetts ovan. 

Köp en lott
Tf är medlem i Folkspel och del av lottpriset går till förbundet. Köp själv eller ge bort några lotter. Klicka här för att köpa lotter via Tf-kontot.

Kontakta oss
Tandhälsoförbundet
Bellmansgatan 30
118 47  Stockholm
Tel: 08-428 92 42 
Vi öppnar igen den 7/1 - vardagar kl. 10-13.
Vid akuta ärenden, under helgfria vardagar 23/12-3/1, ring förbundsordförande Peter Söderlund på 070-461 22 47.
info@tf.nu
fragor@tf.nu (för frågor om tänder och hälsa)