- Hälsa
Tandvårdsabonnemang är numera en populär lösning för personer som vill undvika oväntade tandvårdskostnader. Genom att betala en fast månadsavgift kan dessa abonnemang ge en känsla av trygghet. En ny analys från Försäkringskassan visar dock att denna trygghet sällan är ekonomiskt lönsam för de flesta användare.
Försäkringskassan publicerade, i mars 2025, en ny rapport. Enligt denna har 73 procent av tandvårdsabonnenterna betalat mer än vad deras behandlingar skulle ha kostat om de betalat per enskilt besök. Detta innebär i genomsnitt en merkostnad på 40 kronor per månad. För en femtedel av abonnenterna är ökningen ännu större, där de betalar upp till 100 kronor mer än om de betalat per behandling.
Även om abonnemanget inte alltid är den mest kostnadseffektiva lösningen, så fortsätter många att teckna respektive förnya sina abonnemang. De som har ett abonnemang har tendenser att gå oftare till tandläkaren, vilket kan förbättra deras tandhälsa. Dessutom innebär den fasta månadsavgiften en förutsägbar kostnad, vilket kan ge en känsla av trygghet.
Enligt statistiken är tandvårdsabonnemang vanligast bland personer i åldern 30-39 år. Det framkommer också att det är fler kvinnor än män som tecknar abonnemang. Försäkringskassans analys visar att det främst är unga människor som drar nytta av abonnemangen. De har, enligt uppgift, ett högre behov av tandvård.
Statistiken visar samtidigt att abonnemang är mest populära i vissa regioner som Västra Götaland. Där har nästan 20 procent av invånarna ett abonnemang. Flera regioner i Norrland samt Gotland erbjuder inte abonnemang alls på grund av brist på tandläkare.
Tf anser att tandvårdens högkostnadsskydd behöver bli som i sjukvården. Tänderna tillhör kroppen och det borde inte kosta mer hos tandläkaren än hos doktorn.