- Dentala material
- Forskning
- Hälsa

I en färsk forskningsrapport beskrivs en flicka på 9 år med hosta, återkommande bronkit och lunginflammationer samt besvär med bihålorna. Detta är typiska symtom på titanförgiftning och det visade sig vid analys av naglarna att dessa innehöll titan. Flickan fick sannolikt besvären av titandioxid (vitt färgämne) i tandkräm. När tandkrämen ersattes med titanfri sådan tillfrisknade hon. Liknande besvär beskriver en del personer som har titanimplantat. Efter borttagning av titanimplantat tillfrisknar de.
Ihållande hosta och ständigt pågående bihålebesvär är typiska tecken på titanförgiftning. Oftast blir naglarna gulfärgade då titan ansamlas i dem. Titan kan lätt mätas i nagelklipp, vilket också gjordes på flickan som beskrivs i artikeln. Inget titan hittas i naglarna hos friska personer.
Flickan berättade att hon svalde tandkrämen när hon borstade tänderna och därför var den troliga orsaken till förgiftningen just tandkrämen. När den ersattes med titanfri sådan försvann besvären och tre år senare kunde inget titan uppmätas i naglarna.
Källor till titandioxid är tuggummin, vitt godis och mediciner som färgats vita. Många implantat görs också i titan och det gäller allt från dentala implantat till höftleder och skruvar i ben. Tandvårdsskadeförbundet har medlemmar som haft besvär av titan. Ofta handlar det om titanimplantat, men tidigare gjordes även kronor i titan och mycket känsliga individer kan må dåligt om titandioxid ingår som färgämne i dentala material.
Titanjoner frigörs i högre grad om också andra metaller som kvicksilver och guld finns i närheten. Anledningen är strömmar som bildas metallan metaller med olika elektrisk potential. Fredrik Berglund som forskat om detta har funnit att frigörandet av titan ökar om guld finns närvarande. Några patienter har blivit friska efter att guldkronor har tagits bort.
En del kan också vara allergiska mot titan och då kan de påverkas av mycket små mängder. Titanimplantat rekommenderas inte till dem som vet att de är känsliga för titan. Sådan överkänslighet/allergi kan mätas i Melisa-testet (www.melisa.org) och olika dentalmaterialtester.
Alternativ till titan i implantat finns i form av zirkoniumdioxid (även kallad Zirkonia). Detta är ett keramiskt material med mycket god hållfasthet, elektriskt neutralt och med mycket liten risk att något av de ingående ämnena ska frigöras. Mycket få är känsliga för materialet och Tandvårdsskadeförbundet rekommenderar det som material i implantat. Dock gör inte alla tandläkare implantat i detta material, men alltfler lär sig tekniken.
Till forskningsartikeln om flickan (engelska)
Till forskningsartikel om dentala implantat och yellow nail syndrom (engelska)
Till artikel i Medicinsk Access om titanimplantat och dess risker
Till forskningsartikel som beskriver yellow nail syndrom (engelska)
Se också historien om Jan som troligen avled av sina implantat, om Jan som blev elöverkänslig av sina titanimplantat eller om Ellinor Jarlsson som också varit svårt sjuk av titan.