- Hälsa
Magnesium har en välkänd skyddande effekt mot hjärt-kärlsjukdom och stroke, men inverkan av kalcium och kalium är mindre väl undersökta. Kalcium är nödvändigt men för mycket orsakar hjärtstörningar. De tre ämnena är kroppens vanligaste mineraler.
Långtidsuppföljningar av hälsoförhållanden med upprepade enkäter om föda och levnadsförhållanden är ovanliga och oftast görs bara en enkät eller mätning vid studiens början och man följer sedan populationen under ett antal år.
I en långtidsstudie, kallad the Nurses Health Study, följdes i ena gruppen 86149 kvinnor (sjuksköterskor) i 30 år och i en andra, senare grupp, 94715 kvinnor i 22 år. Frågeformulär användes vartannat år under de första åren och därefter vart 4:e år för uppdatering. Fall av stroke hos femtedelen med högsta, respektive lägsta intag av mineralerna jämfördes. Personer som vid inledningen redan hade haft stroke, cancer, hjärt-kärlsjukdom eller extremt intag av energi eller som inte fullföljde enkäterna uteslöts. 3780 fall av stroke registrerades men fler inträffade men medicinska data var inte tillgängliga för alla.
Högt sammanlagt intag av magnesium, kalcium och kalium, jämfört med lågt, gav en 13 % lägre risk för stroke men vid statistisk uppdelning av de enskilda mineralerna visade sig den största skyddseffekten finnas hos magnesium, följt av kalium. Kalciumintag skyddade inte.
Tf har genomgående avrått från att äta stora doser kalcium, speciellt tillsammans med D-vitamin som ökar upptaget. Patienter kan övertalas av läkare att inta stora doser av ämnena för att motverka osteoporos. Kalciumeffekterna kan motverkas genom att öka intaget av magnesium, något som dessutom även motverkar osteoporos och fibromyalgi.