Utvecklingen av åderförfettning sker mycket tidigare i livet för män jämfört med kvinnor. Det skiljer hela 11–13 år mellan könen, enligt en ny studie vid Linköpings universitetssjukhus.

– Vi ser att stegringen i utveckling av åderförfettning är ungefär den samma för män och kvinnor, men att kvinnorna utvecklar åderförfettning 11–13 år senare i livet, säger Eva Swahn, ansvarig forskare för studien, professor och överläkare vid Linköpings universitet.

Åderförfettning, även kallat åderförkalkning, innebär att fettavlagringar samlas på insidan av blodkärlen. Detta gör det svårare för blodet att passera. Åderförfettning är en vanlig orsak till hjärtinfarkt och stroke.

Man har tidigare uppfattat att kvinnor drabbas av sjukdom, orsakad av åderförfettning, ungefär sju till tio år senare i livet. Nu visar dock en nyligen publicerad studie vid Linköpings universitetssjukhus att kvinnor utvecklar åderförfettning hela 11–13 år senare än männen. Studien är baserad på data från Hjärt-Lungfondens stora forskningssatsning SCAPIS. Skillnaderna kan inte förklaras med olikheter i levnadsvanor mellan kvinnor och män.

Studien är helt unik på så vis att man undersökt en slumpmässigt framtagen population där tidigare medicinsk bakgrund inte påverkat urvalet för just könsskillnader i åderförfettning. Under studien undersökte man 25 580 personer i Sverige, i åldrarna 50–65, med skiktröntgen av kranskärlen och ultraljud av halskärlen.

– Studiens resultat visar att vi tidigare behöver hitta män som utvecklat åderförfettning så att de inte drabbas av hjärtinfarkt eller stroke mitt i livet, säger Kristina Sparreljung, generalsekreterare för Hjärt-Lungfonden.

Man vet inte varför skillnaderna mellan män och kvinnor är så stora. Studien inkluderar samtliga klassiska riskfaktorer för åderförfettning som rökning, högt blodtryck, diabetes och ärftlighet. Även socioekonomiska variabler såsom utbildning och ekonomi samt ytterligare möjliga riskfaktorer som stress och sömn.

Dessa faktorer kan dock endast marginellt förklara skillnaderna mellan könen. Efter att forskarna gjort justeringar för dessa faktorer hade män fortfarande cirka en och en halv gång ökad risk för åderförfettning i halskärlen, tre gånger högre risk för åderförfettning i kranskärlen, och fyra gånger ökad risk för mer allvarlig samt utbredd kranskärlsförfettning.

Efter klimakteriet minskar mängden östrogen och då ökar också förekomsten av hjärt-kärlsjukdom hos kvinnor. Det finns indikationer på att östrogen och testosteron-skillnader hos kvinnor respektive män kan påverka hur hjärt-kärlsjukdom utvecklas. Mer forskning pågår för närvarande där man följer upp samma deltagare som nu är cirka åtta till tio år äldre.

– Det kommer bli lärorikt att titta på könsperspektivet igen och se hur det går för deltagarna i studien. Inga av de riskfaktorer vi nu känner till kan förklara skillnaderna, meddelar Eva Swahn.

Till mer information på PubMed

« Tillbaka

Sök på hemsidan


Bli medlem i Tf nu
Anmäl dig online 

​Alla går till tandläkaren!
Tf ger objektiv information och arbetar för giftfri tandvård och att den ska ingå i sjukvårdens högkostnadsskydd. Som patient har du nytta av Tf och behövs som medlem. Som medlem kan du ta del av våra rabatter för provtagning, kosttillskott med mera. Tf är partipolitiskt och religiöst obundet och är medlem i Funktionsrätt Sverige.

Om amalgamsanering (hemsida)
Om rotfyllningar (hemsida)
​Tf:s pressmeddelanden
Tf:s facebooksida
Hantera ditt medlemskap
Logga in på Min sida där kan du ändra adress, anmäla familjemedlemmar med mera (ingen annan information finns där). Medlemsavgift för 2025 (225 kr) skickas ut i november via Bizsys AB i samverkan med Föreningssupport. 

Detta är Tf

Tänderna är en del av kroppen och det borde inte kosta mer hos tandläkaren än hos doktorn. Tf arbetar för billigare och bättre tandvård. Tf ger objektiv information i olika tandvårdsfrågor och stöttar dig som patient liksom den som skadats i tandvården. Tf står helt fritt från kommersiella intressen samt är partipolitiskt respektive religiöst obundet och tillhör Funktionsrätt Sverige.

Tf arbetar för att:

  • Sjukvårdens högkostnadsskydd ska gälla all tandvård.
  • Patientens rättigheter som konsument stärks.
  • Tandläkaren informerar patienten innan behandling om olika alternativ och risker förknippade med dem.
  • Tandvården ska bli helt metallfri.
  • De som har eller haft besvär från tänderna ges rätt till sjukvård, rehabilitering och hjälpmedel som vid andra sjukdomar.
  • Alla som vill ska ha rätt att byta ut sina giftiga amalgamfyllningar utan kostnad.
  • Patienten får gratis utbyte av dentala material inklusive proteser och implantat vid misstanke om biverkningar.
  • Nationella system för klinisk uppföljning av material och metoder i tandvården upprättas.
  • Ett fungerande biverkningsregister upprättas för material som används i tandvården.

Gå med i Tf för att få hjälp och information eller bli medlem för att stötta förbundets verksamhet. Tf arbetar till största delen ideellt och ser därför gärna fler ideella krafter eller gåvor. Tf behövs för att ta tillvara patientens intressen och för att påverka utvecklingen.

Bidra gärna

Bidra gärna till vårt arbete genom att donera pengar till förbundet eller forskningsstiftelsen.
Förbundets bankgiro: 226-4885 eller swisha till mobilnr 123 24 15 222. Man kan även ge bort ett medlemskap.
Forskningsstiftelsens bankgiro: 170-0285

Kondoleanser:
Kontakta först Tf via mail eller telefon för att ge oss uppgifter om den avlidnes namn, särskild hälsning och andra eventuella önskemål. Glöm inte adress eller mail dit kondoleansbrevet ska skickas. Pengarna sätts in på kontot som angetts ovan. 

Köp en lott
Tf är medlem i Folkspel och del av lottpriset går till förbundet. Köp själv eller ge bort några lotter. Klicka här för att köpa lotter via Tf-kontot.

Kontakta oss
Tandhälsoförbundet
Bellmansgatan 30
118 47  Stockholm
Tel: 08-428 92 42 
(Telefontid: vardagar kl. 10-13)
info@tf.nu
fragor@tf.nu (för frågor om tänder och hälsa)