Betydande mängder PFAS har upptäckts i biofilter som används för att rena dagvatten från skadliga föroreningar. Detta är resultatet av en internationell studie av forskare vid Luleå tekniska universitet.

Förekomsten av PFAS-kemikalier är ett stort problem på grund av deras skadliga effekter på både miljön och människors hälsa. PFAS är kända som evighetskemikalier eftersom de bryts ned mycket långsamt. Deras höga löslighet och rörlighet i vatten bidrar även till att de cirkulerar länge i vattenmiljöer.

Forskare från Luleå tekniska universitet och Ohio State University har undersökt förekomst, koncentration och fördelning av PFAS i urbana biofilteranläggningar där regnvatten och annat dagvatten renas.

Denna typ av reningsverk ökar både i Sverige och i övriga världen. Biofiltrets roll är att filtrera olika typer av föroreningar, men det tar inte bort dem. Föroreningarna stannar kvar i reningsfiltret och kräver underhåll och byte. Forskarna undersökte 35 PFAS-ämnen från 20 biofilteranläggningar i Ohio, Michigan och Kentucky.

– Vi har hittat betydande mängder PFAS i de flesta biofilteranläggningar som vi har studerat, uppger Ali Beryani, doktorand inom VA-teknik vid Luleå tekniska universitet.

Studien visar att bland föroreningar som metaller, från exempelvis vägtrafik, hamnar den största mängden högst upp i filtermaterialet, i de översta tio centimetrarna. Men PFAS visar dock upp ett annat mönster.

– Till skillnad från till exempel metaller som fångas upp relativt högt upp i biofilteranläggningarna, så var PFAS spridd oregelbundet i samtliga filterlager genom reningsanläggningarna, även längst ner i filtermaterial som sällan byts ut vid underhåll. De här resultaten kan få stor betydelse för förståelse av reningsprocesser och framtida drift och underhåll av biofilteranläggningar, säger Ali Beryani.

Många PFAS-ämnen är mer vattenlösliga, så kallade hydrofila föroreningar. Dessa absorberas inte lika lätt av filtermaterialet eller så absorberas de inte alls.

– I de biofilteranläggningar vi undersökt hittade vi både kortkedjiga och långkedjiga PFAS i sedimenten. Långkedjiga PFAS är särskilt oroande på grund av deras mycket långa halveringstid, högre toxicitet samt risken för bioackumulering. Däremot är de kortkedjiga molekylerna mindre giftiga men mer lättlösliga och rörliga i vattenmiljöer, berättar Ali Beryani.

Biofilter för rening av dagvatten har liknande konstruktion över hela världen. Enligt forskarna, kan resultaten av studien därför användas i de flesta länder.

Flera amerikanska delstater och även EU har listat ett antal PFAS-kemikalier som man vill förbjuda eller begränsa. Dessvärre kommer ändå dessa ämnen att hittas i miljön lång tid framöver på grund av deras långsamma nedbrytning.

Till den vetenskapliga studien ”Occurrence, Concentration, and Distribution of 35 PFASs and Their Precursors Retained in 20 Stormwater Biofilters” på Environmental Science & Technology.

« Tillbaka

Sök på hemsidan


Bli medlem i Tf nu
Anmäl dig online 

​Alla går till tandläkaren!
Tf ger objektiv information och arbetar för giftfri tandvård och att den ska ingå i sjukvårdens högkostnadsskydd. Som patient har du nytta av Tf och behövs som medlem. Som medlem kan du ta del av våra rabatter för provtagning, kosttillskott med mera. Tf är partipolitiskt och religiöst obundet och är medlem i Funktionsrätt Sverige.

Om amalgamsanering (hemsida)
Om rotfyllningar (hemsida)
​Tf:s pressmeddelanden
Tf:s facebooksida
Hantera ditt medlemskap
Logga in på Min sida där kan du ändra adress, anmäla familjemedlemmar med mera (ingen annan information finns där). Medlemsavgift för 2025 (225 kr) skickas ut i november via Bizsys AB i samverkan med Föreningssupport. 

Detta är Tf

Tänderna är en del av kroppen och det borde inte kosta mer hos tandläkaren än hos doktorn. Tf arbetar för billigare och bättre tandvård. Tf ger objektiv information i olika tandvårdsfrågor och stöttar dig som patient liksom den som skadats i tandvården. Tf står helt fritt från kommersiella intressen samt är partipolitiskt respektive religiöst obundet och tillhör Funktionsrätt Sverige.

Tf arbetar för att:

  • Sjukvårdens högkostnadsskydd ska gälla all tandvård.
  • Patientens rättigheter som konsument stärks.
  • Tandläkaren informerar patienten innan behandling om olika alternativ och risker förknippade med dem.
  • Tandvården ska bli helt metallfri.
  • De som har eller haft besvär från tänderna ges rätt till sjukvård, rehabilitering och hjälpmedel som vid andra sjukdomar.
  • Alla som vill ska ha rätt att byta ut sina giftiga amalgamfyllningar utan kostnad.
  • Patienten får gratis utbyte av dentala material inklusive proteser och implantat vid misstanke om biverkningar.
  • Nationella system för klinisk uppföljning av material och metoder i tandvården upprättas.
  • Ett fungerande biverkningsregister upprättas för material som används i tandvården.

Gå med i Tf för att få hjälp och information eller bli medlem för att stötta förbundets verksamhet. Tf arbetar till största delen ideellt och ser därför gärna fler ideella krafter eller gåvor. Tf behövs för att ta tillvara patientens intressen och för att påverka utvecklingen.

Bidra gärna

Bidra gärna till vårt arbete genom att donera pengar till förbundet eller forskningsstiftelsen.
Förbundets bankgiro: 226-4885 eller swisha till mobilnr 123 24 15 222. Man kan även ge bort ett medlemskap.
Forskningsstiftelsens bankgiro: 170-0285

Kondoleanser:
Kontakta först Tf via mail eller telefon för att ge oss uppgifter om den avlidnes namn, särskild hälsning och andra eventuella önskemål. Glöm inte adress eller mail dit kondoleansbrevet ska skickas. Pengarna sätts in på kontot som angetts ovan. 

Köp en lott
Tf är medlem i Folkspel och del av lottpriset går till förbundet. Köp själv eller ge bort några lotter. Klicka här för att köpa lotter via Tf-kontot.

Kontakta oss
Tandhälsoförbundet
Bellmansgatan 30
118 47  Stockholm
Tel: 08-428 92 42 
(Telefontid: vardagar kl. 10-13)
info@tf.nu
fragor@tf.nu (för frågor om tänder och hälsa)