Produkter som marknadsförs som kompatibla med välkända varumärken blir alltmer vanliga. De erbjuds öppet online till betydligt lägre priser än de äkta varorna. Detta rör sig om produkter av lägre kvalitet som kan vara riskabla att använda, varnar företagen som står bakom originalprodukterna.

Ett företag som blivit drabbat är Straumann. En enkel sökning på "straumann compatible" ger otaliga träffar, inklusive på den välkända sajten AliBaba. Där finns en produkt kallad BLX straumann dental scan post, som säljs för 186 kronor styck, eller 150 kronor per styck om man köper 200. Vid kontakt med Straumann uppger de att en BLX straumann dental scan post i Sverige kostar omkring 460 kronor exklusive moms.

Även det schweiziska företaget Electro Medical Systems (EMS) har drabbats. Nyligen hittades kopior av företagets ultraljudshandstycken (pris cirka 6 500 - 10 500 kronor) för 143 kronor på auktionssajten eBay. Dessa säljs som EMS-kompatibla produkter. Avtagbara spetsar till handstyckena kostar mellan 10,50 - 17 kronor styck på eBay, medan priserna på EMS ligger mellan 1 100 - 1 550 kronor per styck.

Utbudet av varor vilka marknadsförs som kompatibla till välkända varumärken, har ökat betydligt under de senaste tre åren. Vanligen är varorna producerade i Kina. De finns också hos återförsäljare som bedriver verksamhet i Sverige.

– Man skriver ofta att det är kompatibelt. Men de enda som vet om en produkt är kompatibel med våra produkter, det måste vara vi själva, eller hur? Vi frågar ibland återförsäljare vad de baserar det på. Vad är grunden till det kompatibla? Det är ingen hittills som har svarat mig på det. Någon har sagt ”samma gängor”. Det kanske är samma gängor, men det har i så fall en skruv från Biltema också. Det säger inget om resten, berättar Max Svenburg, General Manager på EMS Nordic AB.

Beställningssidorna kan se mycket trovärdiga ut. Produkterna är CE-märkta. Konsumenten tror sig få en bra affär. Termen ”kompatibel” lurar köparen att tro att kvaliteten är likvärdig. I själva verket rör det sig om produkter med klart lägre kvalitet, anser Max Svenburg.

I alla de fall där man tittat närmare, så uppfyllde inte kopiorna samma kvalitet som företagets produkter. Till exempel har EMS en speciell process för att hantera det kirurgiska stålet. Den största anledningen till att de har den processen, är att spetsen skall klara svängning på mellan 28 000 – 30 000 gånger i sekunden. Om man inte har rätt flexibilitet, rätt hållfasthet och rätt material så kommer resultatet bli att spetsarna spricker, går av eller delar sig. Det är bland annat detta som EMS Nordic ser på ”kompatibla” spetsar som säljs hos återförsäljare.

Under en tid, kontaktade tandläkare EMS dagligen och klagade på spetsar. Alla som ringde fanns i samma geografiska område. Företaget skickade iväg personal som kom och tittade. Ute på klinikerna, upptäcktes direkt att det var kopior.

Det hade gjorts en upphandling, där ”kompatibla” produkter, medvetet eller omedvetet, angavs vara original. Man lyfte detta till regionledningen, som i sin tur vände sig till leverantören. Men leverantören ville inte gå med på att det var sämre kvalitet. Vad som hände till slut är okänt.

Slutanvändarna hade inte en aning om vad som hänt. De trodde att de jobbade med produkter från EMS. Användning av så kallade kompatibla produkter kan bli en dyr affär för tandläkaren. Skulle utrustning förstöras blir det ingen garanti. Skulle en patient skadas, blir tandläkaren ansvarig.

– En tandläkare får kombinera två olika produkter, från två olika fabrikat om de kan motivera det från ett kliniskt perspektiv. Men om två fabrikat kombineras, behöver tillverkaren inte upprätthålla någon garanti, förklarar Max Svenburg.

För att exportera medicintekniska produkter till EU behöver tillverkaren ha ett dokument som kallas Declaration of conformity. Det är ett dokument där tillverkaren av en produkt intygar att produkten uppfyller de krav som ställs i relevanta EU-direktiv. Produkten måste CE-märkas.

Det finns många som hävdar att CE-märkning är lätt att kringgå. Det finns en databas över CE-märkta produkter, men den är inte offentlig. Det är heller inte helt obligatoriskt att anmäla alla produkter till databasen. Systemet bygger på tillit. EU har ingen möjlighet att granska alla produkter. Myndigheter kan, på förekommen anledning, kontrollera att tillverkaren har korrekt CE-märkning och uppfyller EU:s så kallade Declaration of conformity. I Sverige är Läkemedelsverket kontrollerande myndighet.

Enligt företagare som Dental24 talat med, är det relativt enkelt att få en Declaration of conformity godkänd i Kina. Att godtyckligt CE-märka en produkt är tämligen riskfritt. Kina har för övrigt en egen CE-standard (Chinese Export) med en logotyp som kan tyckas vara skapad för att förväxlas med EU CE-standard.

Till artikeln på Dental24

« Tillbaka

Sök på hemsidan


Bli medlem i Tf nu
Anmäl dig online 

​Alla går till tandläkaren!
Tf ger objektiv information och arbetar för giftfri tandvård och att den ska ingå i sjukvårdens högkostnadsskydd. Som patient har du nytta av Tf och behövs som medlem. Som medlem kan du ta del av våra rabatter för provtagning, kosttillskott med mera. Tf är partipolitiskt och religiöst obundet och är medlem i Funktionsrätt Sverige.

Om amalgamsanering (hemsida)
Om rotfyllningar (hemsida)
​Tf:s pressmeddelanden
Tf:s facebooksida
Hantera ditt medlemskap
Logga in på Min sida där kan du ändra adress, anmäla familjemedlemmar med mera (ingen annan information finns där). Medlemsavgift för 2025 (225 kr) skickas ut i november via Bizsys AB i samverkan med Föreningssupport. 

Detta är Tf

Tänderna är en del av kroppen och det borde inte kosta mer hos tandläkaren än hos doktorn. Tf arbetar för billigare och bättre tandvård. Tf ger objektiv information i olika tandvårdsfrågor och stöttar dig som patient liksom den som skadats i tandvården. Tf står helt fritt från kommersiella intressen samt är partipolitiskt respektive religiöst obundet och tillhör Funktionsrätt Sverige.

Tf arbetar för att:

  • Sjukvårdens högkostnadsskydd ska gälla all tandvård.
  • Patientens rättigheter som konsument stärks.
  • Tandläkaren informerar patienten innan behandling om olika alternativ och risker förknippade med dem.
  • Tandvården ska bli helt metallfri.
  • De som har eller haft besvär från tänderna ges rätt till sjukvård, rehabilitering och hjälpmedel som vid andra sjukdomar.
  • Alla som vill ska ha rätt att byta ut sina giftiga amalgamfyllningar utan kostnad.
  • Patienten får gratis utbyte av dentala material inklusive proteser och implantat vid misstanke om biverkningar.
  • Nationella system för klinisk uppföljning av material och metoder i tandvården upprättas.
  • Ett fungerande biverkningsregister upprättas för material som används i tandvården.

Gå med i Tf för att få hjälp och information eller bli medlem för att stötta förbundets verksamhet. Tf arbetar till största delen ideellt och ser därför gärna fler ideella krafter eller gåvor. Tf behövs för att ta tillvara patientens intressen och för att påverka utvecklingen.

Bidra gärna

Bidra gärna till vårt arbete genom att donera pengar till förbundet eller forskningsstiftelsen.
Förbundets bankgiro: 226-4885 eller swisha till mobilnr 123 24 15 222. Man kan även ge bort ett medlemskap.
Forskningsstiftelsens bankgiro: 170-0285

Kondoleanser:
Kontakta först Tf via mail eller telefon för att ge oss uppgifter om den avlidnes namn, särskild hälsning och andra eventuella önskemål. Glöm inte adress eller mail dit kondoleansbrevet ska skickas. Pengarna sätts in på kontot som angetts ovan. 

Köp en lott
Tf är medlem i Folkspel och del av lottpriset går till förbundet. Köp själv eller ge bort några lotter. Klicka här för att köpa lotter via Tf-kontot.

Kontakta oss
Tandhälsoförbundet
Bellmansgatan 30
118 47  Stockholm
Tel: 08-428 92 42 
(Telefontid: vardagar kl. 10-13)
info@tf.nu
fragor@tf.nu (för frågor om tänder och hälsa)