- Hälsa
Vad är bäst från näringssynpunkt; juice, smoothies eller hela frukter och grönsaker? Det visar sig att vitaminer snabbt bryts ner när man mixar eller gör juice av frukt och grönsaker. Men gör man själv juice eller smoothies och konsumerar dem på en gång så är innehållet av vitaminer stort. Det man köper i affären som stått länge, har konserveringsmedel eller är värmebehandlat och har inte alls kvar samma näringsinnehåll.
När man sönderdelar frukt och grönsaker för att göra smoothies slås cellväggarna sönder och vitaminer, mineraler och andra näringsämnen blir därmed mer tillgängliga för kroppen. Nackdelen är att vitaminerna kan oxidera i kontakt med luftens syre och därmed förlora sin vitaminstatus. Det vill säga vitaminer bryts ner till andra ämnen som saknar vitaminernas egenskaper. Mineraler däremot är mer beständiga och i med sönderdelning med mixer blir de mer tillgängliga.
Om man istället för smoothies gör juicer så har man inte så mycket fibrer kvar. Cellväggarna slås sönder och är kvar i juicepressen. Merparten av de vattenlösliga vitaminerna kommer ut i själva juicen, men en del stannar kvar i den sönderdelade cellen och man har ingen nytta av dem.
Äter man hela frukter och grönsaker får man inte i sig alla vitaminer och mineraler som finns i livsmedlet. Man får dock i sig mycket fibrer. Det är alltså bättre att sönderdela frukt och grönsaker i en mixer jämfört med att juica eller äta hela frukter.