- Politik
Staten och landets regioner kommer att få dela på nästan fyra miljarder kronor i återbäring för läkemedelskostnader inom ramen för läkemedelsförmånen i år. TLV:s prognosuppdatering visar att regionerna får 96 miljoner kronor mer än förväntat.
Alltsedan slutet av år 2014 har regioner och läkemedelsföretag tecknat avtal för vissa läkemedel inom ramen för trepartsöverläggningar. Dessa avtal innebär att läkemedelsföretagen betalar återbäring för en del av läkemedelskostnaden för vissa läkemedel som förskrivs på recept.
Från och med i år (2024) har parterna enats om att övergå till ett system som kallas nettostatsbidrag, där statsbidraget minskas med statens andel av den prognosticerade återbäringen. Skulle den totala återbäringen överstiga prognosen så tillfaller överskottet regionerna. Under år 2024 blir överskottet 96 miljoner kronor.
TLV:s prognos av återbäringen förväntas år 2024 bli cirka 3,9 miljarder kronor. Den gäller endast läkemedel som förskrivs på recept. Regionerna får likaså återbäring för läkemedel inom slutenvård. De senaste siffrorna som Lif har tillgång till gäller år 2021. Återbäringen för slutenvårdsläkemedel från företagen till regionerna uppgick då till 1,6 miljarder kronor.
År 2023 fick staten och regionerna en återbäring på 3,3 miljarder kronor, en historiskt hög återbäring. Återbäringen i år ser ut att bli totalt 3,9 miljarder, vilket motsvarar en ökning med 17 procent från förra året. Jämfört med tidigare prognos ökar således återbäringen med 96 miljoner kronor.
Främst är det läkemedel inom grupperna övriga läkemedel, hemofili A (blödarsjuka) och PCSK9-hämmare (kolesterolsänkare) som ligger bakom ökningen. Det beror till stor del på att dessa patientgrupper växer.
Förra årets rekordhöjning av återbäringen kan förklaras av ökade läkemedelsvolymer och nya eller förändrade avtal, medan förklaringen i år framför allt är ökade läkemedelsvolymer. Inga nya avtal har tillkommit under 2024. Ökningen av återbäringen hade kunnat vara betydligt större om man hade tillåtit fler avtal.