Patienter upplever ofta frustration inför svåra behandlingar. Särskilt om de påverkar ens vardagsliv, vilket kan orsaka svårighet att följa ett behandlingsprotokoll. Frågan om läkarens roll tas upp i en norsk artikel. Den redovisar en ny IT plattform som informationshjälp till vårdgivaren. Plattformen tar dock inte upp problemet när läkare och patient har diametralt olika uppfattningar om behandlingen. Till exempel om sjukdomen kan bero på tänderna eller käkbenet.

Läkare upplever det ofta svårt att helt låta patienten besluta om vilken behandling som ska göras och dessutom krävs ordentligt med information om den sjuka själv ska kunna avgöra vad som är bäst för hen. Nu finns intressant forskning inom området som tar upp dessa aspekter både utifrån vårdgivarens och patientens horisont.

En av svårigheterna för vårdgivaren är att läkaren sällan förstår patientens möjligheter att gå igenom en behandling som kräver många återbesök, provtagningar, förändringar i livsstil med mera. Det kan för patientens del bli en omöjlighet att få ihop vardagen. I sådana fall behövs en diskussion mellan parterna och att läkaren redovisar de olika momenten i behandlingen.  

En digital plattform (Share-IT) utvecklades i Norge till hjälp för läkare och patienter för bättre information inför svåra vårdbeslut. Vid utvärdering av den visade det sig att patienterna ville veta mer om hur vardagslivet påverkas av vald behandlingsstrategi. Ytterligare ett verktyg kallat MAGICapp har nu utvecklats ,efter erfarenhet av den första. 

Fortfarande handlar det främst om läkarens roll som informationsgivare och inte alls om hur läkaren ska hantera patientens eventuella kunskaper om alternativa behandlingar. Det gäller vare sig patientens önskan gäller en specifik behandling som tillhör skolmedicinen eller om den tillhör den så kallade alternativa medicinen. Inte heller diskuteras hur vården ska agera om vårdgivare och patient har diametralt motsatta åtsikter om vad som ska göras.

Det gäller till exempel om patienten misstänker inflammationer inuti käkbenet eller amalgam i tänderna som orsak till sjukdomen. Se t.ex. artikel av Ulrika Rasmusson om amalgam och Parkinsons sjukdom i Tf-bladet nr 4/24. Sådana situationer står ofta Tandhälsoförbundets medlemmar inför. Oftast får de ingen respons alls från svenska läkare eller tandläkare. Många som har råd söker då alternativ vård eller vård utomlands.

Särskild hjälp kan behövas om vårdgivare och patient har diametralt olika uppfattningar om vilken behandling som är den rätta. Ett särskilt verktyg behövs för att hantera sådana situationer, men det behöver utvecklas av patienterna eller en patientorganisation. En sådan plattform skulle kunna bli ett bra sätt för läkare att fundera över sin egen och patientens roll och vad som bäst hjälper patienten. Det skulle hjälpa många fler än bara våra medlemmar och bör därför ske i samverkan med flera funktionsrättsorganisationer. 

Se mer på forskning.no

« Tillbaka

Sök på hemsidan


Bli medlem i Tf nu
Anmäl dig online 

​Alla går till tandläkaren!
Tf ger objektiv information och arbetar för giftfri tandvård och att den ska ingå i sjukvårdens högkostnadsskydd. Som patient har du nytta av Tf och behövs som medlem. Som medlem kan du ta del av våra rabatter för provtagning, kosttillskott med mera. Tf är partipolitiskt och religiöst obundet och är medlem i Funktionsrätt Sverige.

Om amalgamsanering (hemsida)
Om rotfyllningar (hemsida)
​Tf:s pressmeddelanden
Tf:s facebooksida
Hantera ditt medlemskap
Logga in på Min sida där kan du ändra adress, anmäla familjemedlemmar med mera (ingen annan information finns där).
Medlemsavgiftsavier för 2025 (225 kr) skickades ut i november via Bizsys AB i samverkan med Föreningssupport. 

Detta är Tf

Tänderna är en del av kroppen och det borde inte kosta mer hos tandläkaren än hos doktorn. Tf arbetar för billigare och bättre tandvård. Tf ger objektiv information i olika tandvårdsfrågor och stöttar dig som patient liksom den som skadats i tandvården. Tf står helt fritt från kommersiella intressen samt är partipolitiskt respektive religiöst obundet och tillhör Funktionsrätt Sverige.

Tf arbetar för att:

  • Sjukvårdens högkostnadsskydd ska gälla all tandvård.
  • Patientens rättigheter som konsument stärks.
  • Tandläkaren informerar patienten innan behandling om olika alternativ och risker förknippade med dem.
  • Tandvården ska bli helt metallfri.
  • De som har eller haft besvär från tänderna ges rätt till sjukvård, rehabilitering och hjälpmedel som vid andra sjukdomar.
  • Alla som vill ska ha rätt att byta ut sina giftiga amalgamfyllningar utan kostnad.
  • Patienten får gratis utbyte av dentala material inklusive proteser och implantat vid misstanke om biverkningar.
  • Nationella system för klinisk uppföljning av material och metoder i tandvården upprättas.
  • Ett fungerande biverkningsregister upprättas för material som används i tandvården.

Gå med i Tf för att få hjälp och information eller bli medlem för att stötta förbundets verksamhet. Tf arbetar till största delen ideellt och ser därför gärna fler ideella krafter eller gåvor. Tf behövs för att ta tillvara patientens intressen och för att påverka utvecklingen.

Bidra gärna

Bidra gärna till vårt arbete genom att donera pengar till förbundet.
Förbundets bankgiro: 226-4885 eller swisha till mobilnr 123 24 15 222. Använd gärna QR-koden nedan. Man kan också ge bort ett medlemskap.

Du kan också donera till Tandhälsoförbundets forskningsstiftelse.
Bankgiro: 170-0285 eller Swish 1230285486. Se mer här

Kondoleanser:
Kontakta först Tf via mail eller telefon för att ge oss uppgifter om den avlidnes namn, särskild hälsning och andra eventuella önskemål. Glöm inte adress eller mail dit kondoleansbrevet ska skickas. Pengarna sätts in på kontot som angetts ovan. 

Köp en lott
Tf är medlem i Folkspel och del av lottpriset går till förbundet. Köp själv eller ge bort några lotter. Klicka här för att köpa lotter via Tf-kontot.

Kontakta oss
Tandhälsoförbundet
Bellmansgatan 30
118 47  Stockholm
Tel: 08-428 92 42 
Telefontid: vardagar kl. 10-13
info@tf.nu
fragor@tf.nu (för frågor om tänder och hälsa)