- Hälsa
- Miljö
Nedsatt spottkörtelfunktion är inte ovanligt och leder till känsla av muntorrhet. Det kan i sin tur påverka risken för karies, svampangrepp i munslemhinnan och problem att svälja. Brist på tillräckligt med saliv innebär brist på näringsämnen för tänderna och framför allt handlar det om kalcium, fosfater och fettlösliga vitaminer som är viktiga för remineralisering av tandens emalj efter måltidernas syrachocker.
Sjögrens syndrom är en form av autoimmun sjukdom som bryter ned spottkörtlarna och därmed försämrar dess funktioner. Muntorrhet kan man också få på grund av mediciner som minskar salivproduktionen eller efter strålning mot mun- och halscancer. Det är också vanligt bland äldre med minskad salivproduktion.
Väsentligt vid muntorrhet är att försöka hitta orsaken och hantera den. Om det är mediciner bör dessa bytas mot sådana som inte ger muntorrhet (prata med farmakologen på ditt apotek). Hittar man inte orsaken behövs hjälp för att hantera situationen och vara noga med val av föda samtidigt som man behöver dricka vatten regelbundet för munhålan inte ska känna så torr. Man kan också stimulera spottproduktionen genom att tugga, exempelvis på sockerfritt tuggummi (den som har amalgamfyllningar ska dock inte göra det). Och även vissa mediciner kan hjälpa till att stimulera salivssekretionen.
Att andas genom näsan kan vara något som återställer salivproduktionen. Se mer på andningsexperten Anders Olssons hemsida. Detsamma gäller minskad stress om det är möjligt. Även en del växter kan stimulera salivproduktionen och det gäller bland annat Aloe Vera, ingefära eller rötter av den gammaldags växten Stockros. I bästa fall kan spottkörtlarna stimuleras med lågenergilaser eller tandläkarlaser.
Om man ändå fortsätter vara muntorr är regelbundna besök hos tandläkaren viktiga och tandkrämen bör innehålla hydroxiapatit för att remineralisera tänderna. Man kan behöva använda tandkrämen mer än två gånger per dag. Hydroxiapatit är ett minst lika bra medel som tandkräm med fluorider eller fluorlackning av tänderna. Hydroxiapatit är dessutom det tanden består av och är därför inte skadligt så som fluorider. Tandkräm med fluorider kan påverka hormonproduktionen och ger då i värsta fall ökad muntorrhet.
Se mer information här om försämrad salivproduktion
Se mer här om åtgärder för att öka salivproduktionen