Tungmetallen kadmium kan ansamlas i kroppen och allvarligt påverka både njurarnas och skelettets hälsa. Kadmium har också kopplingar till ökad risk för cancer.

Kadmium ansamlas särskilt i njurarna och försämrar deras förmåga att återuppta olika ämnen och rena blodet. Detta kan resultera i njursvikt. Kadmium har lång halveringstid, mellan 10 och 30 år, så den skadliga effekten byggs upp över tid.

Kadmium försämrar dessutom mineraliseringen av skelettet och ökar därmed risken för frakturer, även vid låg exponering under lång tid. Den samhällsekonomiska kostnaden för benskörhet och olika slags frakturer som orsakats av kadmium i maten är omkring 4 miljarder per år, enligt en rapport från 2012.

Kadmium kan öka risken för cancer i exempelvis lungor och urinblåsa. Likt andra tungmetaller kan kadmium ha en östrogenliknande effekt och påverka hormonberoende cancerformer.

Rökning är en stor källa till kadmium. För icke-rökare är dock kosten den största orsaken till exponering. Några livsmedel som är särskilt rika på kadmium är njure från vuxet vilt, brunt krabbkött (krabbsmör) samt vildväxande snöbolls- och kungschampinjoner.

Det finns även andra livsmedel som kan innehålla mer kadmium. Som exempel kan nämnas spenat, kakao/choklad, solroskärnor, linfrön, tång och vissa skaldjur samt svampar, beroende på om det finns mycket kadmium i jorden respektive vattnet.

De största mängderna kadmium får dock de flesta i sig via spannmålsprodukter, soja (särskilt tempeh och tofu) och potatis. Dessa livsmedel innehåller som regel inte så höga halter i sig, men de äts ofta i stor mängd.

Man bör undvika tobaksrök och livsmedel med allra störst mängd kadmium. Som vanligt är det också viktigt att äta varierat. En ensidig kost ökar alltid risken att få i sig för mycket av ett visst ämne.

Dessutom är det bra att köpa livsmedel av olika sorter, varumärken och odlare eftersom mängden kadmium varierar mellan områden och jordar.

Det är en bra idé att undvika att laga eller förvara mat i gamla lerkärl och emaljerade kärl, inklusive kärl av okänt ursprung. Dessa kan innehålla kadmium som löses ut, speciellt av sura livsmedel.

Vid järnbrist ökar kroppens upptag av kadmium. Därmed stiger också risken för skadliga hälsoeffekter. Tyvärr är järnbrist vanligt bland fertila kvinnor. I en studie hade 55 procent av elitidrottande kvinnor och 48 procent av kvinnor med normal träningsbelastning järnbrist. Däremot hade bara knappt 9 procent respektive 3 procent blodbrist.

Det är alltså möjligt att ha järnbrist trots ett normalt blodvärde (Hb). Ett enkelt prov som kallas S-ferritin är effektivt för att mäta kroppens järnlager.

Det är viktigt för folkhälsan att mäta kadmium eftersom det har så stor påverkan på kroppen. Genom att minska intaget och se till att ha en bra näringsstatus, särskilt av järn, kan hälsoproblem som orsakas av kadmium förebyggas.

Till artikeln på Funmed

« Tillbaka

Sök på hemsidan


Bli medlem i Tf nu
Anmäl dig online 

​Alla går till tandläkaren!
Tf ger objektiv information och arbetar för giftfri tandvård och att den ska ingå i sjukvårdens högkostnadsskydd. Som patient har du nytta av Tf och behövs som medlem. Som medlem kan du ta del av våra rabatter för provtagning, kosttillskott med mera. Tf är partipolitiskt och religiöst obundet och är medlem i Funktionsrätt Sverige.

Om amalgamsanering (hemsida)
Om rotfyllningar (hemsida)
​Tf:s pressmeddelanden
Tf:s facebooksida
Hantera ditt medlemskap
Logga in på Min sida där kan du ändra adress, anmäla familjemedlemmar med mera (ingen annan information finns där). Medlemsavgift för 2025 (225 kr) skickas ut i november via Bizsys AB i samverkan med Föreningssupport. 

Detta är Tf

Tänderna är en del av kroppen och det borde inte kosta mer hos tandläkaren än hos doktorn. Tf arbetar för billigare och bättre tandvård. Tf ger objektiv information i olika tandvårdsfrågor och stöttar dig som patient liksom den som skadats i tandvården. Tf står helt fritt från kommersiella intressen samt är partipolitiskt respektive religiöst obundet och tillhör Funktionsrätt Sverige.

Tf arbetar för att:

  • Sjukvårdens högkostnadsskydd ska gälla all tandvård.
  • Patientens rättigheter som konsument stärks.
  • Tandläkaren informerar patienten innan behandling om olika alternativ och risker förknippade med dem.
  • Tandvården ska bli helt metallfri.
  • De som har eller haft besvär från tänderna ges rätt till sjukvård, rehabilitering och hjälpmedel som vid andra sjukdomar.
  • Alla som vill ska ha rätt att byta ut sina giftiga amalgamfyllningar utan kostnad.
  • Patienten får gratis utbyte av dentala material inklusive proteser och implantat vid misstanke om biverkningar.
  • Nationella system för klinisk uppföljning av material och metoder i tandvården upprättas.
  • Ett fungerande biverkningsregister upprättas för material som används i tandvården.

Gå med i Tf för att få hjälp och information eller bli medlem för att stötta förbundets verksamhet. Tf arbetar till största delen ideellt och ser därför gärna fler ideella krafter eller gåvor. Tf behövs för att ta tillvara patientens intressen och för att påverka utvecklingen.

Bidra gärna

Bidra gärna till vårt arbete genom att donera pengar till förbundet eller forskningsstiftelsen.
Förbundets bankgiro: 226-4885 eller swisha till mobilnr 123 24 15 222. Man kan även ge bort ett medlemskap.
Forskningsstiftelsens bankgiro: 170-0285

Kondoleanser:
Kontakta först Tf via mail eller telefon för att ge oss uppgifter om den avlidnes namn, särskild hälsning och andra eventuella önskemål. Glöm inte adress eller mail dit kondoleansbrevet ska skickas. Pengarna sätts in på kontot som angetts ovan. 

Köp en lott
Tf är medlem i Folkspel och del av lottpriset går till förbundet. Köp själv eller ge bort några lotter. Klicka här för att köpa lotter via Tf-kontot.

Kontakta oss
Tandhälsoförbundet
Bellmansgatan 30
118 47  Stockholm
Tel: 08-428 92 42 
(Telefontid: vardagar kl. 10-13)
info@tf.nu
fragor@tf.nu (för frågor om tänder och hälsa)