
Universitetet i Tromsö i Nordnorge fick för flera år sedan anslag av norska regeringen för att genomföra ett pilotprojekt för rehabilitering av amalgamskadade personer som tagit bort sitt amalgam. Deltagare i projektet var patienter som trots vissa förbättringar fortfarande hade många sjukdomsbesvär kvar. Programmet bestod av kostförändringar, stresshantering, fysisk aktivitet och därtill ett individuellt program som baserades på deltagarnas egna önskemål.
Rehabiliteringen av amalgamskadade genomfördes som ett pilotprojekt (Integrated Medical Care Rehabilitation, IMCR) och finansierades av det norska Helsedirektoratet. I Norge tar myndigheterna således amalgamproblemen på allvar trots att amalgam även i Norge är förbjudet sedan 2009.
Förutom det gemensamma programmet med livsstilsförändringar och hjälp med stresshantering fick deltagarna 12 behandlingskuponger som de kunde använda efter egen önska till någon form av alternativ kompletterande behandling. Urvalet av de behandlingar deltagarna fick välja mellan hade valts ut i samråd med förbundet Tenner & Helse, som är Tandvårdsskadeförbundets norska systerorganisation.
Deltagarna var från början 25 men under behandlingstiden avbröt några. Fullföljde gjorde 18 deltagare och de ansåg att deras livskvalitet förbättrats efter försöket och var nöjda med det patienorienterade sättet att arbeta. Förhoppningen är att försöket görs i fullskala och senare permanentas.
I forskningsrapportens sammanfattning föreslås dessutom att programmet ska utvecklas även för andra grupper av patienter som precis som de amalgamskadade saknar ett behandlingsprogram. Resultatet betraktades således som anmärkningsvärt bra på en mycket svårbehandlad patientgrupp. Liknande behandlingsupplägg borde genomföras även i Sverige.