- Politik
Socialstyrelsen har stor betydelse för vad som är tillåtet eller inte tillåtet i tandvården. Nu har läkaren och tidigare GD:n på Läkemedelsverket tillträtt som chef för Socialstyrelsen. Tandhälsoförbundet hoppas förstås på förbättringar och bland annat har vi önskemål om bättre diagnostisering och behandling av inflammationer inuti käkbenet.
Björn Eriksson har helt klart ett tufft uppdrag då Socialstyrelsen har nyckelroller inom flera olika områden som gäller vård, omsorg och hälso- och sjukvård. Det som möjligen kan oroa våra medlemmar är att ansvarig minister Acko Ankarberg säger att "regeringens ambition är att öka den nationella styrningen och ansvarstagandet inom hälso- och sjukvården".
De nationella riktlinjerna för tandvården blev en besvikelse för Tf då vi inte fick med ett enda ord om amalgam och säker amalgamsanering, trots att omkring 40 procent av den vuxna befolkningen fortfarande har amalgam i tänderna. Inte heller finns några rekommendationer om diagnostik och borttagning av inflammationer i käkbenet, inte ens då det gäller kraftig käksmärta.
Vi saknade också tydliga instruktioner för tandläkarnas information till patienterna. Framför allt önskade Tf information gällande frågan om rotfyllningar eller utdragning av tänder. Riktlinjerna förordar rotfyllningar och till och med omgörning av rotfyllning vid fortsatta besvär. En del tandläkare tror därför att det är förbjudet att ta bort döda rotfyllda tänder. Detta gör det svårt att hitta tandläkare beredda att ta bort dessa trots tecken på infektion.
Många utmaningar finns för Socialstyrelsens nya GD och frågan är hur högt på dagordningen tandvårdsfrågorna kommer. Positivt är att han varit verksam som regiondirektör/landstingsdirektör i flera regioner och då borde ha mött frågor som gäller tandvårdsförordningen och barntandvården. Som hjärtläkare borde han också förstå vikten av en bra munhälsa då vi numera vet att många sjukdomar och däribland hjärtkärlsjukdomar börjar med bakterier och inflammationer i munhålan.