- Forskning
- Hälsa
- Miljö
När blod från donatorer i Stockholm undersöktes, upptäckte forskarna en grupp miljöföroreningar som man aldrig tidigare hittat i svenskars blod. Vissa av dessa ämnen kan påverka fertiliteten och/eller vara hormonstörande.
Det rör sig om så kallade syntetiska fenolära antioxidanter, SPA:er, som man har hittat hos 30 bloddonatorer i Stockholm. Halterna som uppmätts är jämförbara, eller till och med högre, än halterna av de välkända PFAS-ämnena. En del av SPA:erna hittades i varenda individ som undersöktes.
Ett antal av dessa SPA:er kan potentiellt ansamlas i kroppen. Som tidigare nämnts, kan de påverka fertiliteten respektive vara hormonstörande eller både och. Somliga av de här ämnena finns därför på EU:s lista över särskilt farliga ämnen (den så kallade kandidatförteckningen).
SPA:er, det vill säga syntetiska fenolära antioxidanter, används i en hel del produkter. Detta för att öka materialens hållbarhet. Bland annat i plaster, livsmedelsförpackningar, kläder och hudvårdsprodukter kan man finna dessa.
Det är allra första gången som SPA:er har undersökts och hittats i blod från personer i Sverige. Studier från Kina och USA har dock sedan tidigare påvisat ämnena i både människor och miljön.
– Den här studien är en första indikation på att vi har en hög exponering av SPA:er även i Sverige. Undersökningar på fler individer i olika delar av Sverige behöver göras för att vi skall förstå vidden av problemet, säger Josefin Engelhardt, doktorand vid Institutionen för miljövetenskap på Stockholms universitet, i ett pressmeddelande.
En anledning till att ämnena i fråga inte har upptäckts tidigare är att det krävs stor noggrannhet när man analyserar blodet. Eftersom SPA:er används i plast och laboratoriematerial är det av stor vikt att säkerställa att det är just blodhalterna som man mäter och inte ämnen som tillförts av misstag. Man har nu tagit fram en ny metod för att analysera SPA:er i blod. Detta innebär att fler prover kan undersökas.
– Vi vet inte vad konsekvensen blir av en exponering av dessa ämnen under lång tid, men att de finns i höga halter i blodet är tillräckligt för att agera och minska halterna enligt riksdagens miljökvalitetsmål ”Giftfri miljö”, säger Josefin Engelhardt.
Inom en snar framtid behöver forskare både ta reda på var SPA-ämnena kommer från och undersöka hälsoeffekterna av dem, för att på bästa sätt undvika att de sprids och därmed påverkar människor och miljö.