- Forskning
- Hälsa
Världens första godkända medicintekniska produkt särskilt avsedd för luktträning har lanserats. Ambitionen är att avsevärt förbättra livskvaliteten för de en av fyra människor globalt som lider av olfaktoriska nedsättningar.
NOSA smell training är en ny och mycket effektiv metod för behandling av nedsatt luktsinne, enligt ny klinisk studie genomförd av Karolinska Institutet i samarbete med Lunds Universitetssjulhus, Skåne Universitetssjukhus och Monell Chemical Senses Center i USA. Studien påvisar att NOSA Smell training är en mer effektiv behandlingsmetod än dagens rekommenderade behandling av luktbortfall (hyposmi).
Studien visar att andelen som fullföljer behandlingen med Smell training är väsentligt högre (93,3%) än i den som benämnes “standard care” (76,8%). Studien visar även att båda grupperna som har fullföljt sin luktträning erhåller ett signifikant förbättrat luktsinne.
Eftersom andelen som fullföljer behandlingen är så pass mycket högre för Smell training så anses produkten vara en bättre behandlingsmetod. Den höga compliance-nivån antas bero på det enkla och smidiga användandet som möjliggör passiv luktträning.
Omkring 20 procent av världens befolkning lider av någon typ av luktnedsättning, så kallad hyposmi och anosmi. Det finns ytterligare en okänd andel som lider av luktförvrängning, så kallad parosmi.
- Nu har vi en vetenskaplig bekräftelse på att Smell training är en bättre behandling som är enklare att använda. Vi ser därför fram emot att bli det självklara alternativet för de miljontals människor som lider av luktnedsättning”, säger Adrian Liljefors, VD Nosa Plugs
Utöver “effekt” och “compliance” har man även börjat mäta “quality of life”. Livskvalitet (Quality of life) kommer fortsätta mätas över en längre tidsperiod för att, om cirka ett år, publiceras i en långtidsstudie.
- Studien visar att luktträning med den här typen av produkt ger en avsevärt högre följsamhet, vilket innebär att över populationen så får vi en väsentligt bättre effekt med denna typ av luktträning, uppger Johan Lundström, professor vid Karolinska Institutet och ansvarig forskare för studien.