- Forskning
Tandläkarstudentens personlighet säger en del om hur de studerar och hur de senare kommer att arbeta. Detta har en grupp forskare fastställt i en ny studie. De menar också att dagens studenter inte är av samma typ, som för 50 år sedan.
Forskare på sju amerikanska tandläkarhögskolor analyserade 17 rapporter och artiklar om tandläkarstudenters personlighet, enligt Myers-Briggs-indikatorn. Man fann då att två personlighetstyper är vanligast bland tandläkarstudenter. Samma två typer är vanligast även i länderna Kina, Iran och Sydkorea.
Typerna ESTJ och ISTJ är de som är vanligast bland tandläkarstudenter. Typen ESTJ anses, enligt Myers-Briggs-testet, organiserad, självsäker och effektiv. En sådan personlighetstyp uppges ha goda ledaregenskaper, värdesätta ordning och disciplin samt dras till auktoritetspositioner.
ISTJ är en personlighetstyp vilken beskrivs som praktisk, ansvarsfull och detaljorienterad. Dessa personer uppfattas ofta som pålitliga och metodiska och utmärker sig i roller som kräver organisation och struktur.
Det fanns mycket forskningsmaterial i USA. Där kunde forskarna se trender i typerna på tandläkarutbildningarna. De effektiva typerna ISTJ och ESTJ blev under 50 år vanligare på bekostnad av typen ESFJ. En ESFJ-person är varm, sällskaplig och samarbetsvillig. De sägs trivas där de kan hjälpa andra och de upprätthåller social harmoni.
Enligt uppgift från forskarna, återspeglas samhällets utveckling i studenternas personligheter. Olika generationer har också olika värderingar. En annan betydande faktor är den större andelen kvinnor på tandläkarutbildningarna. Forskarna fann alla 16 förekommande typer bland tandläkarstudenter. De tydliggjorde också att mångfald av typer är positivt.
Resultaten från Filippinerna var dock annorlunda. I detta land var typerna ENFP och INFP vanligast. ENFP beskrivs som entusiastisk, kreativ och bra på att nå andra människor känslomässigt. Typen INFP är, å sin sida, introvert och föredrar enskildhet eller sällskap i mindre grupper. Dessa människor får energi från personlig reflektion snarare än från sociala interaktioner.
Studien i sig är intressant, men författarna har ett amerikanskt perspektiv, som inte direkt går att överföra på Sverige, anser Ted Lundgren, lärare på tandläkarprogrammet vid Göteborgs universitet sedan 1986.
Det har inte utförts någon motsvarande undersökning bland svenska tandläkarstudenter. Rekryteringsbasen av svenska tandläkarstudenter skiljer sig väldigt mycket från den USA-inriktade studien.
Rekryteringsbasen i USA och i många andra länder är välbärgade studenter som själva, eller har föräldrar som, har råd att betala terminsavgifterna. Detta skall ställas mot den minoritet av jordens länder som erbjuder kostnadsfri utbildning, såsom Sverige.
I samtliga länder, vilka ingick i studien, upptäcktes förändringar av personlighetsparametrar över tid. Forskarna angav flera möjliga faktorer bakom det. Man kan konstatera att världen helt enkelt inte ser likadan ut som för 50 år sedan.
Det faktum att ekonomi kan styra rekryteringsbasen torde rimligtvis påverka studenturvalet och möjligen även personlighetsprofil. Det som inte framkommer i studien, men som är minst lika intressant, är hur socio-ekonomiska parametrar har ändrats över tid.