- Hälsa
- Politik
Det blir obligatoriskt för företag i Sverige och resten av EU att följa nya tillgänglighetskrav som syftar till att säkerställa att digitala produkter och tjänster är tillgängliga för alla. Lagen börjar gälla från och med den 28 juni 2025.
Funktionsrätt Sverige har varit aktiva i arbetet med den nya tillgänglighetslagen. Man arbetar för närvarande tillsammans med andra europeiska experter med att ta fram europeiska standarder som är direkt relaterade till lagen.
Digital tillgänglighet är nu en nyckelfråga för många företag, organisationer och myndigheter. Redan nästa sommar kommer kraven i det europeiska tillgänglighetsdirektivet att gälla för en lång rad produkter och tjänster i hela EU, från banktjänster och e-handelswebbplatser till biljettautomater och e-böcker.
Flera studier har visat att många företag har en lång väg att gå för att uppfylla de kommande kraven. Det pågår för närvarande en livlig debatt i svensk branschmedia om vikten av att se förändringarna inte bara som krav, utan som något som lockar nya kunder och ny kompetens.
Just nu revideras även en ledningsstandard vilken hjälper företag att integrera tillgänglighet i hela sin verksamhet, från ledning till design och kundtjänst. Funktionsrätt Sverige har varit med ända från början i arbetet med standarden, som heter ”Tillgänglighet genom universell utformning” (EN 17161). Den är helt gratis att läsa och använda.
Tillgänglighetsdirektivet gäller i hela EU och tillämpas från och med nästa sommar. I Sverige innebär det en ny lag som heter ”Lag om vissa produkters och tjänsters tillgänglighet” (2023:254) och de nya tillgänglighetskraven finns i förordning och i kommande föreskrifter.
Den nya tillgänglighetslagen omfattar ekonomiska aktörer och framför allt företag. För offentliga aktörer finns redan en lag som täcker digital tillgänglighet (DOS-lagen) som implementerar det europeiska webbtillgänglighetsdirektivet. Företag kan riskera att få böta upp till 10 miljoner kronor om de bryter mot lagen.
Sammanlagt är det sex standarder som är under utveckling för att fungera tillsammans med Tillgänglighetsdirektivet. Några av standarderna har funnits sedan tidigare.