- Hälsa

En av Tf-bladets artiklar handlar om oxalsyra och risker för hälsan. Tidigare har vi skrivit om fytinsyra som kan stjäla mineraler och därmed påverka kroppen och tandhälsan negativt. Några läsare har hört av sig och säger att de försökt äta nyttigt hela sitt liv, amalgamsanerat och avgiftat kroppen. Men tänk om det är oxalsyra som gjort dem sjuka eller några andra gifter i livsmedel. Hur ska man veta allt detta?
Tidningarna fylls lätt av sådant som är farligt eller som orsakar besvär av allehanda slag. Den som vill äta nyttigt och bra har förstås behov av att veta vad som är bra mat och vad som är dåligt. Många olika dieter finns som fungerar för en del men inte för andra. Anledningen är bland annat att vi har olika sorts arvsanlag som bestämmer hur nedbrytning av olika matvaror ska ske och inte minst viktigt är bakteriefloran i tarmen.
När det gäller oxalsyra i olika livsmedel så har verkligen tarmfloran stor betydelse. Torbjörn Lindblom skriver i Tf-bladet nr 2/23 att vissa bakterier i tjocktarmen kan bryta ner oxalsyra till andra beståndsdelar och då kan den inte längre skada kroppen. Bra sådana bakterier tillhör bland annat familjen Oxalobacter, men även mjölksyrabakterier har betydelse. Zinktillskott visar sig i en ny forskningsartikel ha viss betydelse för att stimulera bakteriers utsöndring av enzymer som bryter ner oxalsyra.
Oxalsyra liknar fytinsyran genom att båda binder mineraler hårt, vilket innebär att man utsöndrar mineralerna och därmed kan brister uppstå. Oxalsyran kan man delvis koka bort och eftersom den främst finns i skalen kan man skala frukter och grönsaker för att minska intaget. När det gäller fytinsyran behövs bara blötläggning något dygn för att de enzymer som finns ska vakna till liv och bryta ned fytinsyran så att mineralerna frigörs.
Symtom på oxalsyraförgftning är många och liknar t.ex. amalgamsymtom och risk finns för både psykisk sjukdom och sömnproblem. Har man prövat allt annat finns alltså anledning att fundera över oxalsyra. För att minska intaget kan man äta oxalsyrafattiga livsmedel som animalier, svamp och rotfrukter.