- Forskning
- Hälsa
Inflammationer inuti käkbenet kan inte hittas med vanlig tandläkarröntgen, men ofta syns de med 3D-röntgen och alltid med ultraljudsapparaten CaviTAU. Nu har forskaren och tandläkaren Johann Lechner tillsammans med bland annat patologen Jerry Bouqout publicerat en forskningsartikel där de visar att cytokinstormar vid covid 19 kan orsakas av ett redan överaktivt immunförsvar på grund av käkbensinflammationer.
Inflammationer inuti käkbenet uppstår bland annat efter borttagning av infekterade kind- eller visdomständer då rengöringen i gropen efter tanden inte gjorts tillräckligt ordentligt. Men det finns också andra orsaker. Sådana inflammationer smärtar sällan och när tandläkaren opererar bort den väller fettklumpar ut. Vid analys av dessa fettklumpar har forskarna funnit höga halter av cytokinen CLL5, som också kallas RANTES. Inflammationen aktiverar således immunförsvaret.
Vid allvarliga fall av covid 19 uppstår en så kallad cytokinstorm, vilket innebär att immunsystemet blir överaktivt och organen påverkas så mycket att risken att dö är stor. Det Lechner, Boquot med flera menar är att om man har inflammerat käkben så är redan immunförsvaret aktivt och att ytterligare aktivering sker när viruset fått fäste i kroppen. De har kunnat mäta förhöjda värden av CLL5/RANTES hos patienter med covid 19 och också funnit inflammerat käkben med mycket höga cytokinhalter.
Försök har gjorts med läkemedlet Leronlimab, som har till uppgift att hämma de receptorer som annars ger signaler till immunsystemet att bli än mer aktivt. Det vill säga de signaler som skapas av cytokinen CCL5/RANTES går inte fram. Detta har minskat cytokinstormen och normaliserat kroppens immunförsvar. Det man då kan fundera över är om identifiering och borttagning av inflammationer inuti käkbenet liksom infekterade rotfyllda tänder skulle kunna minska risken att bli allvarligt sjuk i covid 19.
Det kan vara så att alla infektioner/inflammationer i kroppen ökar risken för sjukdom rent allmänt. Att inflammationer inuti käkbenet påverkar många kroniska sjukdomar har Johann Lechner visat i flera forskningsrapporter och det finns patientberättelser som bekräftar detta. Det kan vara klokt att minska belastningen på immunsystemet både genom att ha en god munhygien, se till att rotfyllda infekterade tänder tas bort och att diagnostisera eventuella inflammationer inuti käkbenet och eventuellt operera bort dem.
För närvarande behövs ultraljudsundersökningar för att vara säker på att hitta inflammationerna. Ingen svensk tandläkare eller terapeut har CaviTAU och därför behöver man åka till Tyskland eller något annat land utanför Norden för att få undersökningen gjord. CCL5/RANTES kan mätas i blodserum och LEVfrisk i Södertälje kan ta sådana prover. Tf-medlemmar får rabatt.