- Forskning
- Hälsa
Nyligen publicerades en observationsstudie som associerar rött kött till ökad risk för typ 2-diabetes. Kontrollerade och randomiserade koststudier visar däremot inte samma koppling. Det är skillnad på resultaten från kontrollerade studier och från studier som bygger på observationer.
Forskarna som bakom den nya rapporten har analyserat stora mängder data från 31 olika observationsstudier och 20 olika länder med omkring två miljoner deltagare. Deras slutsats är att risken att utveckla typ 2-diabetes ökar ju mer kött man äter, och då särskilt rött kött.
Funmed skriver att denna nya studie bara visar ett samband, inte orsak och verkan och att den bygger på deltagarnas egna rapporter om hur mycket rött kött, processat kött och kyckling de minns att de ätit.
Många olika faktorer kan påverka resultatet, däribland hög konsumtion av ultraprocessad mat och socker. Riskökningen är dock relativt liten och resultaten varierar mellan olika undersökningar och befolkningar.
Enligt Funmed bevisar inte studien att rött kött faktiskt orsakar typ 2-diabetes, utan visar bara på ett samband. Det finns andra faktorer, såsom ökad konsumtion av ultraprocessad mat och socker, som också kan ha betydelse.
I studien tar man hänsyn till vissa sådana här störfaktorer, som högt BMI, men däremot inte till andra som insulinresistens, midjemått eller hur mycket ultraprocessad mat eller socker som deltagarna konsumerat, förutom i form av sötade drycker. Funmed skriver att forskarna konstaterar själva att kopplingen de ser är ”osäker och behöver undersökas vidare”.
Den potentiella riskökningen är inte heller särskilt stor. För varje 100 gram rött kött som en person äter per dag skulle risken för typ 2-diabetes öka med 10 procent. Detta innebär därmed att sambandet mellan kött och diabetes är ganska svagt.
När man tittar på resultaten från de olika studierna och befolkningarna i den stora analysen ser man också en stor variation. Man hittade till exempel ingen signifikant koppling mellan köttkonsumtion och typ 2-diabetes i östra Medelhavsområdet eller sydöstra Asien. Denna heterogenitet gör att resultaten inte kan anses vara konsekventa, vilket i sin tur gör det svårare att dra generella slutsatser.
I en metaanalys som publicerades år 2023, vilken baserades på 21 randomiserade och kontrollerade koststudier, det vill säga inga observationsstudier, drogs en helt annan slutsats. Dessa studier undersökte hur en kost med rött kött påverkar blodsockerhalten jämfört med kosthållningar med lågt eller inget intag av rött kött.
Forskarna upptäckte faktiskt att konsumtion av rött kött inte ökade risken för typ 2-diabetes, tvärtom verkade den minska blodsockerhalten överlag. Ett liknande resultat framkom i en annan metaanalys om effekten av rött kött i kosten på blodsocker, insulinnivåer och inflammation hos människor utan hjärt-kärlsjukdom.
Även i denna analys ingick bara randomiserade och kontrollerade studier. Forskarna kunde inte finna några bevis för att intag av rött kött påverkar nivåerna av fastande blodsocker, insulin eller andra markörer för blodsockerproblem. Ej heller kunde man se att rött kött ökar inflammation.
– Debatten om kött och diabetes är långt ifrån över, säger läkaren Ruchi Mathur, specialist i endokrinologi vid sjukhuset Cedars-Sinai i Los Angeles, till The New York Times. De flesta studier som visar på en koppling mellan rött kött och diabetes hos människor är observationsstudier som bygger på att folk kommer ihåg vad de ätit under ett eller flera års tid.
Idag äter västerlänningar mer rött kött än vad många näringsexperter rekommenderar, men jämfört med på 1970-talet äter vi faktiskt lite mindre rött kött och lite mer frukt numera, uppger tidskriften The New York Times. Förändringen som har skett är dagens stora intag av socker och andra raffinerade kolhydrater.
Frågan är varför kött, ett naturligt livsmedel som människor ätit i alla tider, skulle öka risken för typ 2-diabetes? Forskarnas förklaringar i den stora observationsstudien är svaga och spekulativa och det finns idag inga bevisade biologiska mekanismer för detta, enligt Funmed.
En fara med den här typen av studier är att de avleder uppmärksamhet från effektivare sätt att förebygga diabetes på. Fokus bör istället ligga på att minska intaget av ultraprocessad mat, särskilt socker och raffinerade kolhydrater, påpekar Funmed.