- Hälsa

Läkemedel mot cancer och benskörhet kan negativt påverka käkbenet och orsaka ostenekros, det vill säga att käkbenet förstörs eller "ruttnar". I andra delar av kroppen bygger dessa läkemedel upp ben, men det är alltså tvärtom i käkbenet. Berätta därför för tandläkaren om sådana preparat används.
Läkemedelsrelaterad osteonekros i käkarna (MRONJ) är alltså en väl känd biverkning av läkemedel som stärker skelettbenen. Vid cancerbehandling ges ofta höga doser under en kort tid medan bensköra personer får lägre doser, men kan behöva ta läkemedlet resten av livet. Då kan käkbenet påverkas negativt.
Så kallade bifosfonater används ofta (t.ex. alendronat, zolendronsyra, etidronsyra, ibandronat, pamidronat, riseronat). Även så kallade monoklonala antikroppar kan användas (t.ex. Prolia och ZGEVA) som innehåller Denosumab. Dessa läkemedel hämmar nedbrytningen av ben och därmed byggs mer ben upp utom i käkbenet där det kan bli tvärtom.
MRONJ kan uppträda kort efter att läkemedelsbehandlngen startat, men vanligare är att symtom uppträder först efter rätt lång tid. Det kan handla om smärta, diffust obehag i käken och ofta blir läkningen dålig efter tandutdragning. Därför uppstår vanligen besvär först då en tand dragits ut eller om man har parodonit eller periimplatit.
Men även personer som inte tar sådana läkemedel kan få problem i käkbenet. Viktigt är då att tandläkaren vid borttagning av tänder verkligen går in och rensar käkbenet från död vävnad. Få svenska tandläkare gör detta på ett korrekt sätt om man ens hittar någon.
Anledningen är att en tandläkare nyligen förlorat legitimationen på grund av att hon gjort ingrepp i käkbenet och nu är även andra tandläkare oroade för att deras legitimationer ska återkallas. Åtminstone en av Tf:s tandläkare väljer nu att flytta utomlands på grund av IVO:s agerande mot svenska tandläkare.
Inför risken att käkben försämras är det förebyggande arbetet viktigt, vilket innebär bra kost och täta tandläkarkontakter. Hos den som har proteser är det angeläget att anpassa dessa så att inga trycksår uppstår. Det är också nödvändigt att kompetens finns på tandläkarmottagningen gällande dessa besvär.
Vanlig tandbehandling kan utföras, men tandutdragning bör göras av en käkkirurg, eftersom detta moment är särskilt känsligt. Patienten bör dock informeras om ökad risk för komplikatioiner innan åtgärder utförs. Viktigt är också att käkkirurgen verkligen tar bort all död vävnad, annars riskerar besvären att återkomma.
Det allra bästa är förstås att inte ta något av läkemedlen som kan påverka käkbenet. Men har man cancer eller benskörhet känner man kanske att andra alternativ saknas. För att stärka skelettet kan man dock först pröva att ta ordentligt med magnesium, fosfater, vitaminerna D3 och K2 samt C-vitamin. Låt tandläkaren eller doktorn kontrollera bentätheten med täta intervaller för att tidigt upptäcka problem. I bästa fall hjälper de uppräknade kosttillskotten.