- Forskning
- Hälsa
- Miljö
En studie, vid Örebro universitet, visar att höga nivåer av vissa PFAS-kemikalier kan finnas i apelsinjuice och fruktpuréer för barn.
PFAS står för per- och polyfluorerade alkylsubstanser. PFAS kallas även för per- och polyfluorerade ämnen eller högfluorerade ämnen. Det är ett samlingsnamn för mer än 4 700 industriellt framställda kemikalier eller mer än 10 000 ämnen.
PFAS används i allt från kläder och husgeråd till brandskum. Kemikalierna är svåra att bryta ner och vissa kan vara skadliga för människa och miljö.
Enligt tidigare forskning har så kallade ultrakorta PFAS-kemikalier fått stor spridning i miljön, men det är däremot mindre känt om de även förekommer i livsmedel.
Nu har forskare vid Örebro universitet undersökt PFAS-kemikalier i juicer samt frukt- och grönsakspuréer för små barn. I studien har man tittat på de ultrakorta kemikalierna trifluorättiksyra (TFA) och trifluormetansulfonsyra (TFMS). Resultatet påvisar höga nivåer av TFA både i apelsinjuice och i handpressade apelsiner. Dessutom hade två av nio puréer, som analyserades, höga halter.
– Jag blev inte förvånad över att vi hittade TFA i juice och puré. Vi har hittat ämnet överallt när vi har undersökt vatten, även i dricksvatten, säger Leo Yeung, forskare i kemi vid Örebro universitet.
Forskaren blev däremot förvånad över att halterna var så pass höga. Den genomsnittliga nivån var 34,000 nanogram per liter. Vissa prover nådde dock över 80,000 nanogram per liter.
Halterna av TFA i juice och puréer har jämförts med riktvärden för dricksvatten i tre europeiska länder. Flera av forskarnas prover visade sig överskrida de godkända gränserna.
– Vår undersökning visar alltså att vissa apelsinjuicer och vissa puréer överskred gränsvärdena som satts av Danmark, Nederländerna och Tyskland när det gäller dricksvatten, vilket kan innebära potentiella hälsoeffekter, berättar Leo Yeung.
Forskarna har genomfört analyser av både konventionella och ekologiska produkter. Generellt sett hade de ekologiska produkterna lägre TFA-nivåer. Proverna visade att även äppeljuice innehöll ämnet, men här var nivåerna dock lägre än i apelsinjuice.