Människorna bakom larmen heter en podd om miljöföroreningarnas historia med miljöforskaren Jana Johansson. Lyssna gärna på avsnitten om PFAS, DDT, surt regn och kvicksilver.

Vi är idag beroende av många tusentals kemikalier. De finns i alla våra prylar, men vi har inte alltid kunskaper om hur farliga många av dem är. Kemikalier som vi idag kallar för miljögifter, såg man en gång i tiden som fantastiska mirakelmedel vilka utvecklats för att lösa dåtidens miljöproblem.

Någonstans på vägen upptäckte man att de kunde vara skadliga. Hur hamnade vi här och vart vi är på väg? I podden Människorna bakom larmen intervjuar miljöforskaren Jana Johansson de som jobbar med att upptäcka miljöproblem och de som är satta att hantera dem, forskarna som var med när det begav sig samt de som är yrkesverksamma idag.

Det första av fem avsnitt handlar om nya forskningsrön som har lett till insikten att vår mat och vårt vatten innehåller så mycket PFAS att det kan skada vår hälsa. Dessa, så kallade evighetskemikalier, har tillverkats sedan 1950-talet.

Insektsgiftet DDT har blivit en ikonisk symbol för miljöförstöring. Det togs fram för att försöka lösa några av 1900-talets stora folkhälsoproblem. DDT gav dess upptäckare Nobelpriset i medicin och kom att bli flitigt använt av militären under andra världskriget samt av allmänheten under efterkrigstiden. Detta tas upp i avsnitt 2.

Under den tidiga industrialismen sågs bolmande skorstenar som en markör för utveckling och välstånd. När man började förstå att luftföroreningar kan skada människors hälsa, byggde man högre och högre skorstenar så att röken skulle blåsa bort. Man kunde dock inte tänka sig att det som skickades upp i luften skulle regna ner någon annanstans. I det tredje poddavsnittet uppmärksammas Svante Odéns larm om surt regn år 1967.

Det fjärde avsnittet handlar om de svenska forskare som under 50- och 60-talen kartlade kvicksilvers beteende i miljön och på så vis skapade ett forskningsfält som ännu är aktuellt idag.

År 1971 utbröt en mystisk epidemi i Irak. Det skulle visa sig att den kom ur ett ambitiöst försök att hindra hungersnöd. Genom en serie olyckliga omständigheter hamnade giftet metylkvicksilver i en rad livsmedel, varpå hjärnskadade patienter fyllde sjukhusen. Det sista avsnittet handlar om denna tragedi.

Till podden på Stockholms universitets hemsida

« Tillbaka

Sök på hemsidan


Bli medlem i Tf nu
Anmäl dig online 

​Alla går till tandläkaren!
Tf ger objektiv information och arbetar för giftfri tandvård och att den ska ingå i sjukvårdens högkostnadsskydd. Som patient har du nytta av Tf och behövs som medlem. Som medlem kan du ta del av våra rabatter för provtagning, kosttillskott med mera. Tf är partipolitiskt och religiöst obundet och är medlem i Funktionsrätt Sverige.

Om amalgamsanering (hemsida)
Om rotfyllningar (hemsida)
​Tf:s pressmeddelanden
Tf:s facebooksida
Hantera ditt medlemskap
Logga in på Min sida där kan du ändra adress, anmäla familjemedlemmar med mera (ingen annan information finns där).
Medlemsavgiftsavier för 2025 (225 kr) skickades ut i november via Bizsys AB i samverkan med Föreningssupport. 

Detta är Tf

Tänderna är en del av kroppen och det borde inte kosta mer hos tandläkaren än hos doktorn. Tf arbetar för billigare och bättre tandvård. Tf ger objektiv information i olika tandvårdsfrågor och stöttar dig som patient liksom den som skadats i tandvården. Tf står helt fritt från kommersiella intressen samt är partipolitiskt respektive religiöst obundet och tillhör Funktionsrätt Sverige.

Tf arbetar för att:

  • Sjukvårdens högkostnadsskydd ska gälla all tandvård.
  • Patientens rättigheter som konsument stärks.
  • Tandläkaren informerar patienten innan behandling om olika alternativ och risker förknippade med dem.
  • Tandvården ska bli helt metallfri.
  • De som har eller haft besvär från tänderna ges rätt till sjukvård, rehabilitering och hjälpmedel som vid andra sjukdomar.
  • Alla som vill ska ha rätt att byta ut sina giftiga amalgamfyllningar utan kostnad.
  • Patienten får gratis utbyte av dentala material inklusive proteser och implantat vid misstanke om biverkningar.
  • Nationella system för klinisk uppföljning av material och metoder i tandvården upprättas.
  • Ett fungerande biverkningsregister upprättas för material som används i tandvården.

Gå med i Tf för att få hjälp och information eller bli medlem för att stötta förbundets verksamhet. Tf arbetar till största delen ideellt och ser därför gärna fler ideella krafter eller gåvor. Tf behövs för att ta tillvara patientens intressen och för att påverka utvecklingen.

Bidra gärna

Bidra gärna till vårt arbete genom att donera pengar till förbundet.
Förbundets bankgiro: 226-4885 eller swisha till mobilnr 123 24 15 222. Använd gärna QR-koden nedan. Man kan också ge bort ett medlemskap.

Man är även välkommen att donera till forskningsstiftelsen.
Forskningsstiftelsens bankgiro: 170-0285

Kondoleanser:
Kontakta först Tf via mail eller telefon för att ge oss uppgifter om den avlidnes namn, särskild hälsning och andra eventuella önskemål. Glöm inte adress eller mail dit kondoleansbrevet ska skickas. Pengarna sätts in på kontot som angetts ovan. 

Köp en lott
Tf är medlem i Folkspel och del av lottpriset går till förbundet. Köp själv eller ge bort några lotter. Klicka här för att köpa lotter via Tf-kontot.

Kontakta oss
Tandhälsoförbundet
Bellmansgatan 30
118 47  Stockholm
Tel: 08-428 92 42 
Vi öppnar igen den 7/1 - vardagar kl. 10-13.
Vid akuta ärenden, under helgfria vardagar 23/12-3/1, ring förbundsordförande Peter Söderlund på 070-461 22 47.
info@tf.nu
fragor@tf.nu (för frågor om tänder och hälsa)