- Forskning
- Hälsa
- Miljö
Människorna bakom larmen heter en podd om miljöföroreningarnas historia med miljöforskaren Jana Johansson. Lyssna gärna på avsnitten om PFAS, DDT, surt regn och kvicksilver.
Vi är idag beroende av många tusentals kemikalier. De finns i alla våra prylar, men vi har inte alltid kunskaper om hur farliga många av dem är. Kemikalier som vi idag kallar för miljögifter, såg man en gång i tiden som fantastiska mirakelmedel vilka utvecklats för att lösa dåtidens miljöproblem.
Någonstans på vägen upptäckte man att de kunde vara skadliga. Hur hamnade vi här och vart vi är på väg? I podden Människorna bakom larmen intervjuar miljöforskaren Jana Johansson de som jobbar med att upptäcka miljöproblem och de som är satta att hantera dem, forskarna som var med när det begav sig samt de som är yrkesverksamma idag.
Det första av fem avsnitt handlar om nya forskningsrön som har lett till insikten att vår mat och vårt vatten innehåller så mycket PFAS att det kan skada vår hälsa. Dessa, så kallade evighetskemikalier, har tillverkats sedan 1950-talet.
Insektsgiftet DDT har blivit en ikonisk symbol för miljöförstöring. Det togs fram för att försöka lösa några av 1900-talets stora folkhälsoproblem. DDT gav dess upptäckare Nobelpriset i medicin och kom att bli flitigt använt av militären under andra världskriget samt av allmänheten under efterkrigstiden. Detta tas upp i avsnitt 2.
Under den tidiga industrialismen sågs bolmande skorstenar som en markör för utveckling och välstånd. När man började förstå att luftföroreningar kan skada människors hälsa, byggde man högre och högre skorstenar så att röken skulle blåsa bort. Man kunde dock inte tänka sig att det som skickades upp i luften skulle regna ner någon annanstans. I det tredje poddavsnittet uppmärksammas Svante Odéns larm om surt regn år 1967.
Det fjärde avsnittet handlar om de svenska forskare som under 50- och 60-talen kartlade kvicksilvers beteende i miljön och på så vis skapade ett forskningsfält som ännu är aktuellt idag.
År 1971 utbröt en mystisk epidemi i Irak. Det skulle visa sig att den kom ur ett ambitiöst försök att hindra hungersnöd. Genom en serie olyckliga omständigheter hamnade giftet metylkvicksilver i en rad livsmedel, varpå hjärnskadade patienter fyllde sjukhusen. Det sista avsnittet handlar om denna tragedi.