- Forskning
- Hälsa
Intermittent eller periodisk fasta har blivit populärt. Man hänvisar ofta till folk i jägarsamhällen som inte alltid fick mat regelbundet utan det kunde ta tid innan jakten lyckades. Forskning visar att det finns både för- och nackdelar med periodisk fasta och att det kan vara individuellt betingat. Hos en del uppträder tyvärr biverkningar och rekommendationen är att inte fasta under graviditet och amning eller när man är äldre.
Det finns flera olika sätt till periodvis fasta. Se mer i de danska forskarnyheterna. Gemensamt är att man svälter under korta återkommande perioder. Det handlar om att komma till det stadium då levern börjar leta efter alternativa energikällor till glukos (socker) och istället börjar bryta ner fetter och utsöndrar ketoner. Detta inträffar hos många efter 12 timmars fasta.
Denna så kallade ketogenes kan ge bättre kontroll av blodsockret genom att påverka insulinets omsättning i kroppen och därmed minskar också de låggradiga inflammationerna. Särskilt bra är detta för dem med typ 2 diabetes. Hjärtat och hjärnan anses också må bättre då ketoner är ett effektivare bränsle än kolhydrater.
Man ser minskning av symtom vid epilepsi, Alzheimers sjukdom och Parkinsons sjukdom hos dem som går på en ketogen kost eller fastar periodiskt. Många deltagare rapporterar ökad energi och mentalt fokus under perioder av fasta. Men det finns också personer som får biverkningar av intermittent fasta. Det kan handla om yrsel och huvudvärk eller att musklerna börjar brytas ner. Gravida och ammande kvinnor ska inte fasta och inte heller äldre personer.
Hur intermittent fasta påverkar tandhälsan beskrivs inte och har kanske inte heller kontrollerats. Positivt borde vara att tänderna får vila sig under fastan från syraattacker som alltid sker vid måltider. Tänderna får alltså lång tid på sig att remineraliseras. Dock krävs att salivens innehåll av viktiga näringsämnen är tillräckligt för att remineraliseringen ska kunna ske. Sannolikt är det väsentligt att äta en näringsriktig kost mellan fastetiderna.
Se mer i artikeln från www.videnskap.dk som sammanfattar forskning från 2023
Till forskningsartikeln