- Forskning
- Hälsa

I en forskningsartikel i Tandläkartidningen beskrivs risker med infektioner i tändernas rotspetsar plus att sådan ofta finns i rotfyllda tänder. Forskarna funderar också över om alla rotfyllda tänder ska betraktas som potentiella riskobjekt när det gäller inflammationer. Att bakterier kan spridas till bihålorna, ögonen och svalget.
Av översiktsartikeln i Tandläkartidningen framgår att infektioner runt rotspetsarna på rotfyllda tänder förekommer i 25-50 procent av undersökta tänder. Då tittar man alltså bara på om det finns problem runt själva rotspetsen så kallad apikal parodontit. Bakterier i dentinkanaler eller i hålrum i roten finns inte med.
Sådana endodontiska infektioner kan skapa både smärta och påverka hela kroppens immunförsvar. Av artikeln framgår att det är vanligt att besvären kan spridas till bihålor, ögon och svalg. Vidare anses dessa kroniska inflammationer ha kopplingar till kroniska sjukdomar som diabetes mellitus, hjärtkärlproblem mm.
Artikelförfattarna funderar på om rotfyllda tänder oavsett apikal parodontit eller inte ska räknas med i den totala inflammatoriska belastningen. Anledningen är att man kan förmoda att de flesta rotfyllda tänder någon gång haft en inflammerad eller infekterad pulpa och att det därför kan finnas kvar en infektion.
Svårigheterna att med röntgen diagnostisera om en tand har infektioner i rotspetsen eller inte nämns också. En fullt ut pålitlig bedömning av de periapikala vävnaderna skulle kräva kirurgiskt uttagna biopsier från tändernas rotspetsområde. En rad svårigheter tas också upp gällande att studera risken för sjukdom kopplad till infektioner i rotspetsarna då det är svårt att hitta jämförbara grupper då många faktorer påverkar risken för sjukdom.
Socker är exempelvis i sig inflammationsdrivande och de som har mycket karies och därmed ökad risk för infektioner som når pulpan har ofta matvanor som inkluderar stora mängder socker. Det kan därför vara svårt att göra studier som ger säkra resultat. Det finns dock många studier som tyder på samband mellan sjukdomar och bakterier i rotfyllda tänder eller infektioner i munhålan.
Läs denna intressanta artikel som visar att odontologin närmar sig Tandhälsoförbundets syn på rotfyllda tänder och infektioner/inflammationer i käkbenet. Forskarna anser att det är fullt möjligt att bakterier kan spridas via infekterade rotkanaler, att bakteriegifter sprids och/eller att inflammatoriska signalämnen frigörs som påverkar immunsystemet och därmed ökar den inflammatoriska belastningen på kroppen.
Till forskningsartikeln (svenska)