- Hälsa
- Politik

Känns det obehagligt, ömmar eller värker i eller i området där du har en rotfylld tand? Det kan vara en infektion som tandläkaren har svårt att upptäcka. En del upplever att tandläkaren nonchalerar besvären. Men hur är det egentligen? Och vad händer i en död och rotfylld tand?
Tandhälsoförbundet har en särskild hemsida om rotfyllningar som varmt rekommenderas både innan beslut om att rotfylla tanden och efter om man känner att det inte blev riktigt bra.
De flesta rotfyllda tänder görs på grund av infektion i tandpulpan, vilket vanligen är mycket smärtsamt. Dock kan tänder dö utan att man känner smärta, men det är ovanligt. Vid infektion finns bakterier som ofta sprids ner i tandrotens spets och till det membran som tanden sitter fäst i. I värsta fall kan det också sprida sig till käkbenet.
När en tand rotfylls rensar tandläkaren först tanden och rotkanalerna, vilket görs mycket noggrant plus att bakteriedödande vätska eller laser används för att försöka få bort alla bakterier. Trots stor noggrannhet finns alltid bakterier kvar i små utbuktningar i roten och det är inte ovanligt med inkapslade bakterier i rotspetsen. Detta syns sällan på vanlig röntgen.
Bakterier finns också i dentinkanalerna som går horisontalt tvärs igenom tanden. I dem kan bakterier mutera och bli mindre, vilket innebär att de ansamlas i tandens dentinkanaler där immunförsvaret inte kommer åt på grund av att tanden är död och det därmed saknas flöde i dessa kanaler.
Med dagens teknik går det inte att få helt bakteriefritt. Det innebär att kroppens immunförsvar måste bearbeta den döda tandens bakterieflora och man får ett ett aktivt immunförsvar som i värsta fall gör en mer mottaglig för andra infektioner. Personer med extremt dåligt immunförsvar kan inte hålla dessa bakterier stången. Det innebär oftast att bakterier och bakteriegifter sprider sig i kroppen och besvär kan uppkomma var som helst.
Om man fortsätter ha besvär efter att tanden rotfyllts kan rotfyllningen behöva göras om eller så måste tanden tas bort. Rotfyllningar är kostsamma och man kan behöva återkomma till tandläkaren vid flera tillfällen. Tf rekommenderar att man tar bort tanden istället för att rotfylla då man alltid riskerar problem med rotfyllda tänder. Möjligen kan det fungera om det är en framtand med bara en rot och om det inte funnits någon infektion. Det handlar alltså om ett trauma (olycka) då tanden fått en kraftig smäll eller gått av.
Läs mer på Tf:s hemsida om rotfyllningar och käkinflammationer