- Hälsa
Saliven har betydelse för munhälsan. Den ska vara riklig och basisk samt innehålla stor mängd mineraler och fettlösliga vitaminer. Tandläkare Weston Price menade att saliven då gjorde tänderna immuna mot karies och tandläkare Sune Vikner ansåg att karies inte uppstår om saliven är svagt basisk. Högskolan i Jönköping studerar just saliven betydelse för kariesutveckling.
På Universitetet i Jönköping pågår forskning om just saliv, risk för karies och vad saliven kan avslöja om olika sjukdomar. Där tror man att saliven kan bli ett diagnostiskt verktyg för att på ett tidigt stadium upptäcka olika sjukdomar.
Så mycket som 1,5 liter saliv ska en vuxen person normalt producera varje dygn. Den består av 98 procent vatten så det gäller att dricka tillräckligt mycket vätska för att inte bli muntorr. Mediciner, olika sjukdomar och stress kan dock göra att produktionen av saliv minskar och då ökar risken för karies. Salivproduktionen minskar också med stigande ålder.
Saliven innehåller antibakteriella ämnen, mineraler som ska kunna höja pH efter syraattacker och vitaminer. Saliven skyddar också våra tänder genom att skölja bort matrester, smörja så vi kan svälja, tugga och prata. Man kan öka salivproduktionen genom att tugga hård mat eller att tugga tuggummi.
Med salivtester skulle man kunna identifiera riskindivider för karies. Särskilt viktigt kan det vara hos barn och ungdomar för att förebyggande behandling ska kunna sättas in snabbt. Problemet med salivtest är dock att saliven skiljer sig åt både mellan folk i olika länder och mellan barn, ungdomar och vuxna. Högskolan arbetar dock tillsammans med universitet i andra länder för att hitta testmetoder.
Någon riktigt bra metod har ännu inte utvecklats, men en forskningsrapport publicerad 2022 visade att möjligheten finns och där definierades också olika biomarkörer. Mer forskning behövs alltså och någon bra testmetod finns inte än.
Dock kan vi konstatera att Sune Vikner gjorde diverse försök och fann att om saliven är basisk så får man inte hål i tänderna ens med dåliga kostvanor. Weston Price fann att tillräckligt med kalcium, fosfater, vitamin D, K2 och A gjorde att kariesutvecklingen gick tillbaka inom några veckor. Det finns alltså mycket att göra och kanske borde de som i dag jobbar med salivtester istället för mer komplicerade biomarkörer mäta pH och mineral- och vitaminhalt i saliven.
Se mer i artikel från Jönköpings universitet
Till forskningsrapporten (reviewaritkel, engelska)