- Hälsa

Forskningsstudier visar att slemhinneceller som lossnar och finns i saliven (epitelceller) har viktiga egenskaper i försvaret mot bakterier samt vid tillväxt och läkning av slemhinnan. Egenskaper som tandvården behöver öka sin kompetens om. Även blodplasmans innehåll av näringsämnen återspeglas i saliven.
Slemhinneceller från munhålan frigörs och hamnar i saliven. De kan binda bakterier och härbärgera viktiga proteiner bland annat sådana som har antimikrobiella funktioner liksom proteiner som innehåller tillväxtfaktorer.
Dessa celler kan därmed fungera som transportörer av både mikroorganismer och andra viktiga komponenter i saliv. Tandvårdspersonal behöver därför känna till salivens egenskaper och vilken betydelse dessa slemhinneceller (epitelceller) har för hälsa och sjukdom.
Huvudsakliga beståndsdelarna i saliv är vatten, joner, proteiner, näringsämnen som kalcium, fosfater, D- och K-vitaminer, mikroorganismer och celler. Saliv innehåller både betydelsefulla buffertsystem i form av mineraler och enzymer viktiga för nedbrytning av kolhydrater.
Saliven fungerar också som bärare av smakämnen till munhålans smakreceptorer och som smörjmedel av slemhinnan för att underlätta sväljning, tuggning och tal. Saliven innehåller också antimikrobiella system som utgör en viktig del i det medfödda immunförsvarets skydd mot patogener.
Blodplasman filtreras i spottkörtlar med mera och därför speglar saliven blodplasmans sammansättning. Helsaliv innehåller uppseendeväckande många celler och kan betraktas som en cellsuspension bestående av epitelceller med ursprung från munhålans slemhinna. Cellerna bidrar troligen till salivens struktur och viskositet, men det är inte fullt klarlagt vilken funktion dessa celler har.
Senare års forskningsstudier visar att epitelceller i saliv dels kan binda bakterier, dels innehåller biologiskt viktiga peptider – som den antibakteriella peptiden LL-37 och tillväxtfaktorn för epitelceller, Epidermal Growth Factor (EGF).
Dessa studier sätter nytt fokus på epitelceller i saliv och deras eventuella betydelse som medspelare både i försvaret mot skadliga bakterier och i tillväxt/läkning av slemhinnan. Det visar också vikten av en god näringsstatus i kroppen för bra saliv som gynnar tandhälsan.