- Forskning
- Hälsa
Rökning och tandlossningssjukdom är två betydande faktorer vilka påverkar resultatet av tandimplantatbehandling. En forskningsstudie från Odontologiska Institutionen i Jönköping visar nu också att tobak ger sämre förutsättningar för den tidiga inläkningsfasen kring implantat.
Shariel Sayardoust, specialisttandläkare vid avdelningen för parodontologi, har studerat beninläkning kring implantat och hon har undersökt hur rökning påverkar behandlingen. Resultatet visar att rökares implantat har sämre överlevnad. Det innebär att personer som röker har lättare för att tappa implantat och ben, jämfört med icke-rökare.
Efter att ha studerat olika typer av implantat hos rökare, vilken är den mest utsatta gruppen, det vill säga rökare med parodontitkänslighet (tandlossningssjukdom), har hon fått ökade kunskaper och därmed kunnat komma närmare anledningen till biologiska komplikationer i samband med tandförlust och implantatbehandling.
I studien undersöktes hur olika implantatytor påverkar ben och läkningsprocessen. Resultatet uppvisade inga skillnader angående överlevnaden för de implantat som hade råa eller skrovliga ytor. Man kunde inte heller se någon skillnad av förlusten av ben med de implantat som hade dessa ytor.
Det påvisades däremot att inflammationen, hos rökare, var förhöjd och förlängd med de implantat som hade blanka ytor. Man kunde också se att benombildningsprocessen var fördröjd med de implantat som hade de blanka ytorna hos rökare.
Forskningen har också lett till att man har identifierat två molekyler som är kopplade till radiologisk benstödsförlust efter 90 dagar. Shariel Sayardoust säger att detta visar möjligheten att kunna patientanpassa behandlingar och bättre förutspå biologiska komplikationer i samband med implantatbehandlingar.
Målet med forskningen är att få kunskap om hur man bättre kan skräddarsy behandlingar hos olika patientgrupper och då på sikt förutse samt minska problemen med biologiska komplikationer.