- Forskning
- Hälsa

Många har lärt sig att kyla en skada t.ex. en stukad fot, svullnad vid infektion, smärta i muskler etc. Tandläkare brukar också föreslå kyla vid infektion i tandrötter eller efter utdragning av tänder. Biologiskt inriktade läkare och tandläkare har däremot länge avrått från att kyla, eftersom de anser att kylan minskar blodflödet och därmed kroppens förmåga till självläkning. Nu tycks även den etablerade idrottsmedicinen kommit till samma slutsats. Kyl alltså inte svullnader i kroppens mjukdelar.
Ny forskning visar att det konventionell vård tidigare trodde var rätt, i själva verket kan fördröja läkningen. Anledningen är att kyla minskar blodflödet och därmed försämrar läkningen. Detta berättade också tandläkaren och forskaren Johann Lechner vid sitt föredrag i Stockholm 2022. Han arbetar med integrativ medicin och holistisk tandvård och detta med att kyla försämrar läkningen var alltså känt sedan tidigare inom den mer alternativa medicinen.
Svullnad och inflammation är alltså kroppens sätt att starta läkningen. Att kyla ner en skada kan lindra smärta tillfälligt, men hämmar också blodflödet med upp till 50 procent efter tio minuters kyla och därmed saktas kroppens egen reparationsprocess ner. Det experter på rehabilitering nu pratar om är att man ska undvika att kyla ned åtminstone mjukdelsskador. Man behöver förstås vila den kroppsdel som blivit allvarligt skadad, men så snart som möjligt ska rörelse stimuleras för att öka blodflödet.
Detta gäller också infektioner i tänder och tandrötter som leder till svullnad eller svullnad efter utdragning av tänder. Undvik alltså att kyla det svullna området för att påskynda läkningen. Utdragning av infekterade tänder brukar snabbt minska en uppkommen svullnad förutsatt att tandläkaren lyckas rensa bort bakterierna. För att klara det måste tandläkaren rengöra ordentligt i käkbenet där tandrötterna suttit. Kvarvarande bakterier och andra mikroorganismer kan annars växa till och ge upphov till nya infektioner.
Tandhälsoförbundet rekommenderar att tandläkaren skrapar ordentligt där tanden suttit, ser till att blödning stimuleras och använder ozongas eller ozonerat vatten för att avdöda eventuella kvarvarande bakterier, virus etc. Det är också bra om tandläkaren kan göra en platta av patientens eget blod (PRF) som läggs in i hålrummet efter tandrötterna. Det stimulerar immunförsvar och bentillväxt.
Till artikel från engelsk rehabiliteringstidskrift (Rehub Hub, engelska)
Till forskningsrapporten