Många har lärt sig att kyla en skada t.ex. en stukad fot, svullnad vid infektion, smärta i muskler etc. Tandläkare brukar också föreslå kyla vid infektion i tandrötter eller efter utdragning av tänder. Biologiskt inriktade läkare och tandläkare har däremot länge avrått från att kyla, eftersom de anser att kylan minskar blodflödet och därmed kroppens förmåga till självläkning. Nu tycks även den etablerade idrottsmedicinen kommit till samma slutsats. Kyl alltså inte svullnader i kroppens mjukdelar.  

Ny forskning visar att det konventionell vård tidigare trodde var rätt, i själva verket kan fördröja läkningen. Anledningen är att kyla minskar blodflödet och därmed försämrar läkningen. Detta berättade också tandläkaren och forskaren Johann Lechner vid sitt föredrag i Stockholm 2022. Han arbetar med integrativ medicin och holistisk tandvård och detta med att kyla försämrar läkningen var alltså känt sedan tidigare inom den mer alternativa medicinen. 

Svullnad och inflammation är alltså kroppens sätt att starta läkningen. Att kyla ner en skada kan lindra smärta tillfälligt, men hämmar också blodflödet med upp till 50 procent efter tio minuters  kyla och därmed saktas kroppens egen reparationsprocess ner. Det experter på rehabilitering nu pratar om är att man ska undvika att kyla ned åtminstone mjukdelsskador. Man behöver förstås vila den kroppsdel som blivit allvarligt skadad, men så snart som möjligt ska rörelse stimuleras för att öka blodflödet.

Detta gäller också infektioner i tänder och tandrötter som leder till svullnad eller svullnad efter utdragning av tänder. Undvik alltså att kyla det svullna området för att påskynda läkningen. Utdragning av infekterade tänder brukar snabbt minska en uppkommen svullnad förutsatt att tandläkaren lyckas rensa bort bakterierna. För att klara det måste tandläkaren rengöra ordentligt i käkbenet där tandrötterna suttit. Kvarvarande bakterier och andra mikroorganismer kan annars växa till och ge upphov till nya infektioner. 

Tandhälsoförbundet rekommenderar att tandläkaren skrapar ordentligt där tanden suttit, ser till att blödning stimuleras och använder ozongas eller ozonerat vatten för att avdöda eventuella kvarvarande bakterier, virus etc. Det är också bra om tandläkaren kan göra en platta av patientens eget blod (PRF) som läggs in i hålrummet efter tandrötterna. Det stimulerar immunförsvar och bentillväxt.

Till artikel från engelsk rehabiliteringstidskrift (Rehub Hub, engelska)
Till forskningsrapporten

« Tillbaka

Sök på hemsidan


Bli medlem i Tf nu
Anmäl dig online 

​Alla går till tandläkaren!
Tf ger objektiv information och arbetar för giftfri tandvård och att den ska ingå i sjukvårdens högkostnadsskydd. Som patient har du nytta av Tf och behövs som medlem. Som medlem kan du ta del av våra rabatter för provtagning, kosttillskott med mera. Tf är partipolitiskt och religiöst obundet och är medlem i Funktionsrätt Sverige.

Om amalgamsanering (hemsida)
Om rotfyllningar (hemsida)
​Tf:s pressmeddelanden
Tf:s facebooksida
Hantera ditt medlemskap
Logga in på Min sida där kan du ändra adress, anmäla familjemedlemmar med mera (ingen annan information finns där).
Medlemsavgiftsavier för 2025 (225 kr) skickades ut i november via Bizsys AB i samverkan med Föreningssupport. 

Detta är Tf

Tänderna är en del av kroppen och det borde inte kosta mer hos tandläkaren än hos doktorn. Tf arbetar för billigare och bättre tandvård. Tf ger objektiv information i olika tandvårdsfrågor och stöttar dig som patient liksom den som skadats i tandvården. Tf står helt fritt från kommersiella intressen samt är partipolitiskt respektive religiöst obundet och tillhör Funktionsrätt Sverige.

Tf arbetar för att:

  • Sjukvårdens högkostnadsskydd ska gälla all tandvård.
  • Patientens rättigheter som konsument stärks.
  • Tandläkaren informerar patienten innan behandling om olika alternativ och risker förknippade med dem.
  • Tandvården ska bli helt metallfri.
  • De som har eller haft besvär från tänderna ges rätt till sjukvård, rehabilitering och hjälpmedel som vid andra sjukdomar.
  • Alla som vill ska ha rätt att byta ut sina giftiga amalgamfyllningar utan kostnad.
  • Patienten får gratis utbyte av dentala material inklusive proteser och implantat vid misstanke om biverkningar.
  • Nationella system för klinisk uppföljning av material och metoder i tandvården upprättas.
  • Ett fungerande biverkningsregister upprättas för material som används i tandvården.

Gå med i Tf för att få hjälp och information eller bli medlem för att stötta förbundets verksamhet. Tf arbetar till största delen ideellt och ser därför gärna fler ideella krafter eller gåvor. Tf behövs för att ta tillvara patientens intressen och för att påverka utvecklingen.

Bidra gärna

Bidra gärna till vårt arbete genom att donera pengar till förbundet.
Förbundets bankgiro: 226-4885 eller swisha till mobilnr 123 24 15 222. Använd gärna QR-koden nedan. Man kan också ge bort ett medlemskap.

Du kan också donera till Tandhälsoförbundets forskningsstiftelse.
Bankgiro: 170-0285 eller Swish 1230285486. Se mer här

Kondoleanser:
Kontakta först Tf via mail eller telefon för att ge oss uppgifter om den avlidnes namn, särskild hälsning och andra eventuella önskemål. Glöm inte adress eller mail dit kondoleansbrevet ska skickas. Pengarna sätts in på kontot som angetts ovan. 

Köp en lott
Tf är medlem i Folkspel och del av lottpriset går till förbundet. Köp själv eller ge bort några lotter. Klicka här för att köpa lotter via Tf-kontot.

Kontakta oss
Tandhälsoförbundet
Bellmansgatan 30
118 47  Stockholm
Tel: 08-428 92 42 
Telefontid: vardagar kl. 10-13
info@tf.nu
fragor@tf.nu (för frågor om tänder och hälsa)