- Hälsa
- Politik
Den nya norska regeringen meddelar att man ämnar göra FN:s funktionsrättskonvention till lag. Funktionsrätt Sverige uppmanar nu den svenska regeringen att följa Norges exempel.
– Funktionsrättskonventionen trädde i kraft i Sverige redan 2009, men vi väntar fortfarande otåligt på rättigheterna skall göra skillnad i människors liv och att konventionen skall bli lag, säger Nicklas Mårtensson, ordförande för Funktionsrätt Sverige.
Den 6 februari 2025 presenterade den nya norska regeringen sina politiska prioriteringar. Ett av de prioriterade löftena är att ta fram ett lagförslag för att inkorporera Funktionsrättskonventionen i norsk lag.
I ett pressmeddelande skriver den norska regeringen att hela samhället kommer att stärkas av att Funktionsrättskonventionen blir lag. Man lyfter bland annat fram vikten av att arbetsgivare blir bättre på att använda kompetensen som finns i samhället genom att anställa personer med funktionsnedsättning.
- Det är glädjande att Norge har lyssnat på funktionsrättsrörelsen, som länge har arbetat för att konventionen skall in i den norska Människorättslagen. De svenska politikerna har mycket att lära av hur andra länder arbetar med konventionen och här bör vi verkligen följa Norges exempel. Vilket parti tar stafettpinnen och blir först med att driva på för att göra konventionen till lag? undrar Nicklas Mårtensson.
FN har, vid flera tillfällen, kritiserat Sverige för bristande efterlevnad av Funktionsrättskonventionen. I den senaste granskningen förra våren lyfte FN fram bristen på rättssäkerhet för personer med funktionsnedsättning, som ofta har svårt att överklaga beslut och få rättvisa. En av FN:s prioriterade rekommendationer är att Sverige bör göra konventionen till lag.
– Genom att införliva Funktionsrättskonventionen i svensk rätt skulle regeringen visa att den tar FN:s kritik på allvar. Rättigheterna för personer med funktionsnedsättning skulle flyttas fram och få genomslag både hos myndigheter och i domstolar. Samtidigt skulle det bidra till att återupprätta Sveriges ställning som ett ledande land på funktionsrättsområdet, berättar Nicklas Mårtensson.
När Barnkonventionen blev svensk lag stärktes barns rättigheter, men utvecklingen har tyvärr inte varit lika positiv inom funktionsrätten.
Civilsamhällets rapporter till FN visar att utvecklingen står stilla, eller till och med går bakåt. Situationen för personer med funktionsnedsättning har dessvärre försämrats inom flera samhällsområden.
Funktionsrätt Sverige önskar att konventionen blir svensk lag och ser nu fram emot att regeringen tar initiativ till en oberoende analys av hur nuvarande lagstiftning skiljer sig från konventionens krav.
– Ett första steg är att blotta de luckor i lagstiftningen som innebär att personer med funktionsnedsättning inte får sina rättigheter tillgodosedda, avslutar Nicklas Mårtensson.
Till pressmeddelandet från Funktionsrätt Sverige
Till artikeln ”Utvecklingen går åt fel håll i Sverige” på tf.nu