Skolios eller krökt ryggrad uppträder hos en viss andel av befolkningen och drabbar i allmänhet unga personer och särskilt unga kvinnor. Vanlig behandling är att operera in en ställning av metall för att hålla ryggraden rak. För den som är känslig för metaller som t.ex. titan kan detta skapa allvarliga problem med kronisk trötthet, feber, hudutslag med mera. 

Över 60 procent av dem med skolios visar sig vara känsliga för kvicksilver. Om detta berättar Rebecca Dutton på ett seminarium som hölls redan 2018, men vars inspelning nu är tillgänglig för allmänheten. Rebecca Dutton har under lång tid behandlat patienter med skolios. Hon har funnit att många är känsliga för kvicksilver. 

Kvicksilver i vatten kan deformera skelett på fiskar och det är också känt att kvicksilver påverkar cellmembranen på ett sätt som kan orsaka brist av vissa näringsämnen inne i cellen. En koppling mellan kvicksilver och skolios finns, enligt Rebecca Dutton. Men även andra orsaker förekommer.

Dutton tar upp är att man borde kontrollera om patienten är känslig för kvicksilver, titan eller andra metaller innan metallställningar opereras in i ryggraden på patienter med skolios. Hon anser att många då skulle slippa allvarliga besvär.

Melisatester är säkraste sättet att kontrollera om man är känslig för titan, kvicksilver eller andra metaller. Resultatet av hudtester är beroende av skickligheten hos den som läser av testet och titanallergi upptäcks så gott som aldrig. 

Dutton är tydlig i föredraget om kopplingen mellan kvicksilver och skolios. Hon tar upp kvicksilvers påverkan på fiskar, vilket bland annat deformerar skelettet. Hon berättar också om sin egen erfarenhet av att behandla skoliospatienter där hon upptäckt att mer än 60 procent av skoliospatienterna är känsliga för kvicksilver. 

Alternativ till metallplattor och metallskelett för att hindra ryggraden att kröka sig finns. Veterinär Bergengren visade på 1970- och 1980-talen att fosfatbrist skulle kunna orsaka skolios och fick mycket bra resultat då han gav fosfattabletter till unga flickor med krökt ryggrad. Under senare år har det också seglat upp forskning som tyder på att skolios kan bero på D-vitaminbrist. Korrelationen är dock svag, men framtida forskning kanske visar en tydligare koppling. 

Helt klar är att god näringsstatus minskar risken för skolios liksom motion och rörelse. Flera artiklar tyder på att kalciumbrist också finns med som hypotes till skolios. Fosfater och D-vitamin behövs för att kroppens kalcium ska bli tillgängligt och därför kan en koppling finnas även mellan kalcium och skolios. Kanske kan även magnesiumbrist kopplas till skolios. 

Till föredrag om skolios och koppling till kvicksilver samt näringsstatus. (engelska)

« Tillbaka

Sök på hemsidan


Bli medlem i Tf nu
Anmäl dig online 

​Alla går till tandläkaren!
Tf ger objektiv information och arbetar för giftfri tandvård och att den ska ingå i sjukvårdens högkostnadsskydd. Som patient har du nytta av Tf och behövs som medlem. Som medlem kan du ta del av våra rabatter för provtagning, kosttillskott med mera. Tf är partipolitiskt och religiöst obundet och är medlem i Funktionsrätt Sverige.

Om amalgamsanering (hemsida)
Om rotfyllningar (hemsida)
​Tf:s pressmeddelanden
Tf:s facebooksida
Hantera ditt medlemskap
Logga in på Min sida där kan du ändra adress, anmäla familjemedlemmar med mera (ingen annan information finns där).
Medlemsavgiftsavier för 2025 (225 kr) skickades ut i november via Bizsys AB i samverkan med Föreningssupport. 

Detta är Tf

Tänderna är en del av kroppen och det borde inte kosta mer hos tandläkaren än hos doktorn. Tf arbetar för billigare och bättre tandvård. Tf ger objektiv information i olika tandvårdsfrågor och stöttar dig som patient liksom den som skadats i tandvården. Tf står helt fritt från kommersiella intressen samt är partipolitiskt respektive religiöst obundet och tillhör Funktionsrätt Sverige.

Tf arbetar för att:

  • Sjukvårdens högkostnadsskydd ska gälla all tandvård.
  • Patientens rättigheter som konsument stärks.
  • Tandläkaren informerar patienten innan behandling om olika alternativ och risker förknippade med dem.
  • Tandvården ska bli helt metallfri.
  • De som har eller haft besvär från tänderna ges rätt till sjukvård, rehabilitering och hjälpmedel som vid andra sjukdomar.
  • Alla som vill ska ha rätt att byta ut sina giftiga amalgamfyllningar utan kostnad.
  • Patienten får gratis utbyte av dentala material inklusive proteser och implantat vid misstanke om biverkningar.
  • Nationella system för klinisk uppföljning av material och metoder i tandvården upprättas.
  • Ett fungerande biverkningsregister upprättas för material som används i tandvården.

Gå med i Tf för att få hjälp och information eller bli medlem för att stötta förbundets verksamhet. Tf arbetar till största delen ideellt och ser därför gärna fler ideella krafter eller gåvor. Tf behövs för att ta tillvara patientens intressen och för att påverka utvecklingen.

Bidra gärna

Bidra gärna till vårt arbete genom att donera pengar till förbundet.
Förbundets bankgiro: 226-4885 eller swisha till mobilnr 123 24 15 222. Använd gärna QR-koden nedan. Man kan också ge bort ett medlemskap.

Man är även välkommen att donera till forskningsstiftelsen.
Forskningsstiftelsens bankgiro: 170-0285

Kondoleanser:
Kontakta först Tf via mail eller telefon för att ge oss uppgifter om den avlidnes namn, särskild hälsning och andra eventuella önskemål. Glöm inte adress eller mail dit kondoleansbrevet ska skickas. Pengarna sätts in på kontot som angetts ovan. 

Köp en lott
Tf är medlem i Folkspel och del av lottpriset går till förbundet. Köp själv eller ge bort några lotter. Klicka här för att köpa lotter via Tf-kontot.

Kontakta oss
Tandhälsoförbundet
Bellmansgatan 30
118 47  Stockholm
Tel: 08-428 92 42 
Vi öppnar igen den 7/1 - vardagar kl. 10-13.
Vid akuta ärenden, under helgfria vardagar 23/12-3/1, ring förbundsordförande Peter Söderlund på 070-461 22 47.
info@tf.nu
fragor@tf.nu (för frågor om tänder och hälsa)