- Forskning
- Hälsa
Skolios eller krökt ryggrad uppträder hos en viss andel av befolkningen och drabbar i allmänhet unga personer och särskilt unga kvinnor. Vanlig behandling är att operera in en ställning av metall för att hålla ryggraden rak. För den som är känslig för metaller som t.ex. titan kan detta skapa allvarliga problem med kronisk trötthet, feber, hudutslag med mera.
Över 60 procent av dem med skolios visar sig vara känsliga för kvicksilver. Om detta berättar Rebecca Dutton på ett seminarium som hölls redan 2018, men vars inspelning nu är tillgänglig för allmänheten. Rebecca Dutton har under lång tid behandlat patienter med skolios. Hon har funnit att många är känsliga för kvicksilver.
Kvicksilver i vatten kan deformera skelett på fiskar och det är också känt att kvicksilver påverkar cellmembranen på ett sätt som kan orsaka brist av vissa näringsämnen inne i cellen. En koppling mellan kvicksilver och skolios finns, enligt Rebecca Dutton. Men även andra orsaker förekommer.
Dutton tar upp är att man borde kontrollera om patienten är känslig för kvicksilver, titan eller andra metaller innan metallställningar opereras in i ryggraden på patienter med skolios. Hon anser att många då skulle slippa allvarliga besvär.
Melisatester är säkraste sättet att kontrollera om man är känslig för titan, kvicksilver eller andra metaller. Resultatet av hudtester är beroende av skickligheten hos den som läser av testet och titanallergi upptäcks så gott som aldrig.
Dutton är tydlig i föredraget om kopplingen mellan kvicksilver och skolios. Hon tar upp kvicksilvers påverkan på fiskar, vilket bland annat deformerar skelettet. Hon berättar också om sin egen erfarenhet av att behandla skoliospatienter där hon upptäckt att mer än 60 procent av skoliospatienterna är känsliga för kvicksilver.
Alternativ till metallplattor och metallskelett för att hindra ryggraden att kröka sig finns. Veterinär Bergengren visade på 1970- och 1980-talen att fosfatbrist skulle kunna orsaka skolios och fick mycket bra resultat då han gav fosfattabletter till unga flickor med krökt ryggrad. Under senare år har det också seglat upp forskning som tyder på att skolios kan bero på D-vitaminbrist. Korrelationen är dock svag, men framtida forskning kanske visar en tydligare koppling.
Helt klar är att god näringsstatus minskar risken för skolios liksom motion och rörelse. Flera artiklar tyder på att kalciumbrist också finns med som hypotes till skolios. Fosfater och D-vitamin behövs för att kroppens kalcium ska bli tillgängligt och därför kan en koppling finnas även mellan kalcium och skolios. Kanske kan även magnesiumbrist kopplas till skolios.
Till föredrag om skolios och koppling till kvicksilver samt näringsstatus. (engelska)