- Forskning
- Hälsa
Varje år rotfylls 200 000 tänder och andelen tycks öka. Orsaken till rotfyllning är antingen infektion i tandroten eller att man råkat ut för en olycka som påverkat tanden så att den inte längre är livskraftig. Rotfyllningar är enligt Tandhälsoförbundet problematiska då många får återkommande besvär. Anledningen är att det så gott som alltid finns bakterier i rot- och dentinkanaler.
Jakob Jonsson Sjögren är tandläkare och verksam inom Folktandvården Region Örebro. Han har i sina doktorandstudier vid Malmö universitet kontrollerat datainsamling från patienter som kalltas till undersöking under april månad 2015.
Han ställde frågor till 550 patienter, som fick berätta om de upplevde smärta eller besvär från sina rotfyllda tänder. De fick också svara på andra frågor som handlar om hälsa. Så många som 10 procen i den här gruppen hade obehag från någon av sina rotfyllda tänder. Merparten av dessa hade haft ont under en längre tid, men smärtan var inte så hög att den påtagligt påverkade deras vardagsliv.
Vanligaste orsaken till problem var infektioner i rotspetsen. Det fanns också patienter som upplevde besvär, men där man inte hittade några problem vid röntgen av tanden. Det senare är kanske vanligare än man tror.
Tandhälsoförbundets medlemmar klagar på smärta och irritation runt tandrötterna, men eftersom tandläkaren inte hittar några fel så får patienten inte heller hjälp att ta bort tanden.
Mer information om inflammationer eller infektioner i käkbenet finns på Tf:s hemsida www.rotfyllningar.info . När tandläkaren inte upptäcker några fel beror det oftast på att patienten har en låggradig inflammation inuti käkbenet och intill den rotfyllda tandens rotspets. Se mer här.
Tandläkare Sjögren säger att patienter hade ungefär samma symtom alldeles oavsett om de hade en synlig inflammation i tanden eller inte. Anledningen kan vara att inflammationer inuti käkbenet är svåra att upptäcka både med CBD-röntgen och vanlig slätröntgen. Tandhälsoförbundet förordar därför användning av CaviTAU som med ultraljud kan upptäcka det som inte syns på röntgen.
- Baserat på slutsatser i vår studie är det rimligt att man letar efter tecken på apikal parodontit när man undersöker smärtsamma rotfyllda tänder, säger Jakob Jonsson Sjögren. Det är ett steg i rätt riktning och visar att man bör lita på patientens egen känsla.
CaviTAU skulle hjälpa många människor vars smärta har tandroten och käkbenet som orsak. Tyvärr finns inte denna röntgenmetod någonstans i Sverige. I dag är det viktigt att tandläkaren låter patienten bestämma om en tand ska vara kvar eller inte.