Varje år rotfylls 200 000 tänder och andelen tycks öka. Orsaken till rotfyllning är antingen infektion i tandroten eller att man råkat ut för en olycka som påverkat tanden så att den inte längre är livskraftig. Rotfyllningar är enligt Tandhälsoförbundet problematiska då många får återkommande besvär. Anledningen är att det så gott som alltid finns bakterier i rot- och dentinkanaler.

Jakob Jonsson Sjögren är tandläkare och verksam inom Folktandvården Region Örebro. Han har i sina doktorandstudier vid Malmö universitet kontrollerat datainsamling från patienter som kalltas till undersöking under april månad 2015. 

Han ställde frågor till 550 patienter, som fick berätta om de upplevde smärta eller besvär från sina rotfyllda tänder. De fick också svara på andra frågor som handlar om hälsa. Så många som 10 procen i den här gruppen hade obehag från någon av sina rotfyllda tänder. Merparten av dessa hade haft ont under en längre tid, men smärtan var inte så hög att den påtagligt påverkade deras vardagsliv. 

Vanligaste orsaken till problem var infektioner i rotspetsen. Det fanns också patienter som upplevde besvär, men där man inte hittade några problem vid röntgen av tanden. Det senare är kanske vanligare än man tror.

Tandhälsoförbundets medlemmar klagar på smärta och irritation runt tandrötterna, men eftersom tandläkaren inte hittar några fel så får patienten inte heller hjälp att ta bort tanden. 

Mer information om inflammationer eller infektioner i käkbenet finns på Tf:s hemsida www.rotfyllningar.info . När tandläkaren inte upptäcker några fel beror det oftast på att patienten har en låggradig inflammation inuti käkbenet och intill den rotfyllda tandens rotspets. Se mer här

Tandläkare Sjögren säger att patienter hade ungefär samma symtom alldeles oavsett om de hade en synlig inflammation i tanden eller inte. Anledningen kan vara att inflammationer inuti käkbenet är svåra att upptäcka både med CBD-röntgen och vanlig slätröntgen. Tandhälsoförbundet förordar därför användning av CaviTAU som med ultraljud kan upptäcka det som inte syns på röntgen. 

- Baserat på slutsatser i vår studie är det rimligt att man letar efter tecken på apikal parodontit när man undersöker smärtsamma rotfyllda tänder, säger Jakob Jonsson Sjögren. Det är ett steg i rätt riktning och visar att man bör lita på patientens egen känsla.

CaviTAU skulle hjälpa många människor vars smärta har tandroten och käkbenet som orsak. Tyvärr finns inte denna röntgenmetod någonstans i Sverige. I dag är det viktigt att tandläkaren låter patienten bestämma om en tand ska vara kvar eller inte. 

Till artikel på Vetenskap & Hälsa

« Tillbaka

Sök på hemsidan


Bli medlem i Tf nu
Anmäl dig online 

​Alla går till tandläkaren!
Tf ger objektiv information och arbetar för giftfri tandvård och att den ska ingå i sjukvårdens högkostnadsskydd. Som patient har du nytta av Tf och behövs som medlem. Som medlem kan du ta del av våra rabatter för provtagning, kosttillskott med mera. Tf är partipolitiskt och religiöst obundet och är medlem i Funktionsrätt Sverige.

Om amalgamsanering (hemsida)
Om rotfyllningar (hemsida)
​Tf:s pressmeddelanden
Tf:s facebooksida
Hantera ditt medlemskap
Logga in på Min sida där kan du ändra adress, anmäla familjemedlemmar med mera (ingen annan information finns där).
Medlemsavgiftsavier för 2025 (225 kr) skickades ut i november via Bizsys AB i samverkan med Föreningssupport. 

Detta är Tf

Tänderna är en del av kroppen och det borde inte kosta mer hos tandläkaren än hos doktorn. Tf arbetar för billigare och bättre tandvård. Tf ger objektiv information i olika tandvårdsfrågor och stöttar dig som patient liksom den som skadats i tandvården. Tf står helt fritt från kommersiella intressen samt är partipolitiskt respektive religiöst obundet och tillhör Funktionsrätt Sverige.

Tf arbetar för att:

  • Sjukvårdens högkostnadsskydd ska gälla all tandvård.
  • Patientens rättigheter som konsument stärks.
  • Tandläkaren informerar patienten innan behandling om olika alternativ och risker förknippade med dem.
  • Tandvården ska bli helt metallfri.
  • De som har eller haft besvär från tänderna ges rätt till sjukvård, rehabilitering och hjälpmedel som vid andra sjukdomar.
  • Alla som vill ska ha rätt att byta ut sina giftiga amalgamfyllningar utan kostnad.
  • Patienten får gratis utbyte av dentala material inklusive proteser och implantat vid misstanke om biverkningar.
  • Nationella system för klinisk uppföljning av material och metoder i tandvården upprättas.
  • Ett fungerande biverkningsregister upprättas för material som används i tandvården.

Gå med i Tf för att få hjälp och information eller bli medlem för att stötta förbundets verksamhet. Tf arbetar till största delen ideellt och ser därför gärna fler ideella krafter eller gåvor. Tf behövs för att ta tillvara patientens intressen och för att påverka utvecklingen.

Bidra gärna

Bidra gärna till vårt arbete genom att donera pengar till förbundet.
Förbundets bankgiro: 226-4885 eller swisha till mobilnr 123 24 15 222. Använd gärna QR-koden nedan. Man kan också ge bort ett medlemskap.

Du kan också donera till Tandhälsoförbundets forskningsstiftelse.
Bankgiro: 170-0285 eller Swish 1230285486. Se mer här

Kondoleanser:
Kontakta först Tf via mail eller telefon för att ge oss uppgifter om den avlidnes namn, särskild hälsning och andra eventuella önskemål. Glöm inte adress eller mail dit kondoleansbrevet ska skickas. Pengarna sätts in på kontot som angetts ovan. 

Köp en lott
Tf är medlem i Folkspel och del av lottpriset går till förbundet. Köp själv eller ge bort några lotter. Klicka här för att köpa lotter via Tf-kontot.

Kontakta oss
Tandhälsoförbundet
Bellmansgatan 30
118 47  Stockholm
Tel: 08-428 92 42 
Telefontid: vardagar kl. 10-13
info@tf.nu
fragor@tf.nu (för frågor om tänder och hälsa)