- Forskning
- Hälsa
Ny statistik, som baseras på data från Folkhälsomyndigheten, visar i vilka län det förekommer minst respektive mest sömnproblem. Även länen med störst ökning av sömnbesvär omnämns.
Andelen personer som lider av sömnrubbningar har ökat under det senaste decenniet, här i Sverige. Blekinge och Västernorrland uppges vara de mest påverkade regionerna. Detta enligt en sammanställning från Din Psykolog, som grundats på data från Folkhälsomyndigheten för åren 2013–2024.
Av de som bor i Sverige, uppger sig drygt fyra av tio ha problem med sömnen, vilket är en ökning med 9,4 procent sedan 2013. Av de 43 procent som har sömnbesvär anser drygt åtta procent att de har svåra problem, vilket även det innebär en ökning med drygt 2 procent.
Länen med störst andel invånare som har sömnbesvär är Blekinge (46,7%), Västernorrland (46,2%), Skåne (44,9%) och Värmland (44,9%). Blekinge och Västernorrland har dessutom haft den största ökningen under perioden 2013-2024, med ökningar på 13,1 respektive 13,0 procentenheter.
Länen som har lägst andel invånare med sömnbesvär är Västerbotten (38,3%), Örebro län (39,8%), Norrbotten (40,4%) och Kalmar län (41,6%). Örebro län, Västerbotten och Kalmar län är även de tre länen som har den lägsta ökningen av andelen med sömnbesvär.
– Problem med sömnen är en av våra stora folkhälsoutmaningar och vi har sett över tid att det är ett problem som ökar. Att ha sömnbesvär kan ge allvarliga konsekvenser för både fysisk och psykisk hälsa, säger Felicia Westin, chefspsykolog på Din Psykolog.
Man ser stora skillnader mellan könen och i den senaste enkäten uppgav 48,9 procent av kvinnorna att de hade sömnbesvär, jämfört med 38,2 procent av männen.
I åtta av 21 län var andelen kvinnor med sömnbesvär över 50 procent (Blekinge, Södermanland, Värmland, Kronoberg, Västmanland, Dalarna, Jönköpings län och Skåne). Den lägsta andelen hade Jämtland (44,1%) följt av Kalmar län (44,3%).
Gällande männen var det fem län som hade över 40 procent med sömnbesvär (Västernorrland, Blekinge, Gotland, Östergötland och Jämtland). Den klart lägsta andelen hade Västerbotten (29,3%) samt Örebro län (30,0%).
– Att betydligt fler kvinnor än män rapporterar sömnbesvär är tyvärr inte förvånande. Kvinnor drabbas oftare av stressrelaterade problem, vilket även kan påverka sömnen. Faktorer som obalans mellan arbete och fritid samt oro för hälsa och ekonomi spelar ofta in. Det är viktigt att vi tar hänsyn till dessa aspekter när vi adresserar sömnproblem, säger Felicia Westin.