- Forskning
- Hälsa
Konsumtion av erytritol, ett sötningsmedel som är vanligt i sockerfria produkter, kan stimulera en reaktion som leder till uppkomst av venös trombos. Detta visar ny forskning från Cleveland Clinic i Ohio, USA.
I studien, som publicerats i Arteriosclerosis, Thrombosis, and Vascular Biology, fick tio friska deltagare konsumera 30 gram erytritol. Trettio minuter senare visade deras blod på ökad trombocytaggregation och förhöjda markörer för trombocytrespons och tromocytaktivering.
Trombocyter är blodplättar och trombocytaggregation är deras förmåga att bindas till varandra. Trombocytaktivering (blodplättsaktivering) är en avgörande händelse vid hemostas och trombos. Vid skada på kärlväggen förstärker blodplättar den initiala stimulansen och aggregeras för att bilda en blodplättsplugg, från vilken fibrinkomponenten i tromben utvecklas.
– Vi såg en protrombotisk effekt hos alla personer vid alla tester vi utförde, säger studieförfattaren Stanley Hazen. Hos deltagare som åt 30 gram glukos såg man däremot ingen effekt.
Protrombotiskt tillstånd, även känt som hyperkoagulerbart tillstånd eller trombofili är benägenheten till venös trombos (blodpropp) på grund av en abnormitet i koagulationssystemet.
- Jag tycker att de här resultaten är oroande, säger JoAnn E. Manson som är läkare samt professor i medicin vid Harvard Medical School i Cambridge, Massachusetts. Det som har framkommit i denna studie kan hjälpa till att förklara de överraskande resultaten, i vissa observationsstudier, att konstgjorda sötningsmedel är kopplade till en ökad risk för hjärt- och kärlsjukdomar.
JoAnn E. Manson, som dock inte själv arbetade med den nya studien, har genomfört annan forskning som kopplar användning av artificiella sötningsmedel till ökad risk för stroke.
I en kommande, randomiserad klinisk studie jämför hennes forskarteam sockersötade drycker, drycker med konstgjorda sötningsmedel samt vatten för att avgöra vad som är bäst, sett ur ett kardiologiskt perspektiv.
Konstgjorda sötningsmedel används brett och studiens resultat pekar på behovet av mer forskning. Idag tar många människor för givet att deras hälsa kommer att bli bättre om de konsumerar konstgjorda sötningsmedel istället för sockersötade produkter.