">

Nu har en ny studie från Karolinska institutet kommit som bekräftar att fluorid från dricksvattnet kan påverka barns kognitiva förmåga. Detsamma kom professor Philip Grandjean kom fram till för flera år sedan. Slutsatsen man kan dra är att tandkräm med andra kariesförebyggande medel än fluorid bör användas och används "fluortandkräm" måste man se till att barnen verkligen spottar ut tandkrämen.

Den här forskningen som bekräftar tidigare forskningsresultat och är viktig för både allmänhet och tandläkare att ta till sig. I dag finns bra alternativ till fluorid i kariesförebyggande syfte och det är tandkräm med hydroxiapatit, det vill säga det ämne tänderna består av. Myndigheterna bör därför förbättra informationen om riskerna med fluorid till gravida och småbarnsföräldrar. 

Förutom den kognitiva förmågan vet vi att fluorider kan påverka kroppens hormonbalans, vissa studier visar ökad cancerrisk hos unga pojkar och vi vet att fluoros eller fläckar på tänderna kan uppstå. En del personer är mer känsliga än andra och skillnaden i koncentration mellan eventuella positiva effekter och ohälsa är liten. 

Karolinska institutets forskare undersökte 500 mammor och barn och sambandet mellan exponering för fluorid och barnens kognitiva förmågor. Kvinnorna och barnen fanns på landsbygden i Bangladesh i områden med naturligt förekommande fluorid i dricksvattnet i halter som återfinns naturligt i vissa områden i Sverige. 

Barnens kognitiva förmågor utvärderades vid fem respektive 10 års ålder. Mammornas och barnens exponering mättes via urinprover, vilket speglar all exponering. Maria Koppler som ledde försöket är försiktig när det gäller fluorider i tandkräm, men är tydlig med att ingen ska svälja sådan tandkräm.

De gravida kvinnorna hade ett medianvärde av fluorider på 0,63 mg/liter urin och ökade halter kopplades till lägre kognitiv förmåga hos deras barn både vid fem och tio års ålder. Om barnet vid 10 års ålder hade högre halt  än 0,72 mg/liter urin kopplades det till sämre kognitiv förmåga jämfört med barn med lägre halter. 

De barn som påverkades hade sämre verbal förståelse liksom sämre förmåga att tolka och bearbeta sinnesintryck. De exponeringar som gav försämrad kognitiv utveckling är lägre än de befintliga gränsvärdena för fluorid i dricksvatten (0,7 ml/liter). Det finns alltså anledning att ha koll på hur stort ens dagliga fluoridintag är och särskilt gäller det gravida och barn. 

Forskarna fann inget samband mellan fluoridhalten och kognitiva förmågor vid fem års ålder. Maria Kippler säger att det kan bero på att mätvärdena inte är tillförlitliga hos små barn då fluorid hos dem i hög utsträckning ansamlas i skelettet. Bara det är allvarligt i sig och man kan fundera över vilka effekter hög fluoridhalt i skelettet kan ha långsiktigt.

Som så ofta vill KI-forskarna inte dra några generella slutsatser från studien, trots att Grandjean i sin forskning funnit samma resultat och att man här fick tydliga samband mellan halter och kognitiv förmåga vid 10 års ålder. Som kvinna och mamma kan det bara bra att ha koll på hur mycket fluor man får i sig och vad barnet får. 

Tandkräm med hydroxiapatit är ett fullgott alternativ till fluoridtandkräm och bör därför förordas. Men ännu har tandläkare inte anammat detta alternativ och myndigheternas information är obefintlig. 

Till pressmeddelande om KI-forskningen
Till forskningsartikeln

« Tillbaka

Sök på hemsidan


Bli medlem i Tf nu
Anmäl dig online 

​Alla går till tandläkaren!
Tf ger objektiv information och arbetar för giftfri tandvård och att den ska ingå i sjukvårdens högkostnadsskydd. Som patient har du nytta av Tf och behövs som medlem. Som medlem kan du ta del av våra rabatter för provtagning, kosttillskott med mera. Tf är partipolitiskt och religiöst obundet och är medlem i Funktionsrätt Sverige.

Om amalgamsanering (hemsida)
Om rotfyllningar (hemsida)
​Tf:s pressmeddelanden
Tf:s facebooksida
Hantera ditt medlemskap
Logga in på Min sida där kan du ändra adress, anmäla familjemedlemmar med mera (ingen annan information finns där).
Medlemsavgiftsavier för 2025 (225 kr) skickades ut i november via Bizsys AB i samverkan med Föreningssupport. 

Detta är Tf

Tänderna är en del av kroppen och det borde inte kosta mer hos tandläkaren än hos doktorn. Tf arbetar för billigare och bättre tandvård. Tf ger objektiv information i olika tandvårdsfrågor och stöttar dig som patient liksom den som skadats i tandvården. Tf står helt fritt från kommersiella intressen samt är partipolitiskt respektive religiöst obundet och tillhör Funktionsrätt Sverige.

Tf arbetar för att:

  • Sjukvårdens högkostnadsskydd ska gälla all tandvård.
  • Patientens rättigheter som konsument stärks.
  • Tandläkaren informerar patienten innan behandling om olika alternativ och risker förknippade med dem.
  • Tandvården ska bli helt metallfri.
  • De som har eller haft besvär från tänderna ges rätt till sjukvård, rehabilitering och hjälpmedel som vid andra sjukdomar.
  • Alla som vill ska ha rätt att byta ut sina giftiga amalgamfyllningar utan kostnad.
  • Patienten får gratis utbyte av dentala material inklusive proteser och implantat vid misstanke om biverkningar.
  • Nationella system för klinisk uppföljning av material och metoder i tandvården upprättas.
  • Ett fungerande biverkningsregister upprättas för material som används i tandvården.

Gå med i Tf för att få hjälp och information eller bli medlem för att stötta förbundets verksamhet. Tf arbetar till största delen ideellt och ser därför gärna fler ideella krafter eller gåvor. Tf behövs för att ta tillvara patientens intressen och för att påverka utvecklingen.

Bidra gärna

Bidra gärna till vårt arbete genom att donera pengar till förbundet.
Förbundets bankgiro: 226-4885 eller swisha till mobilnr 123 24 15 222. Använd gärna QR-koden nedan. Man kan också ge bort ett medlemskap.

Du kan också donera till Tandhälsoförbundets forskningsstiftelse.
Bankgiro: 170-0285 eller Swish 1230285486. Se mer här

Kondoleanser:
Kontakta först Tf via mail eller telefon för att ge oss uppgifter om den avlidnes namn, särskild hälsning och andra eventuella önskemål. Glöm inte adress eller mail dit kondoleansbrevet ska skickas. Pengarna sätts in på kontot som angetts ovan. 

Köp en lott
Tf är medlem i Folkspel och del av lottpriset går till förbundet. Köp själv eller ge bort några lotter. Klicka här för att köpa lotter via Tf-kontot.

Kontakta oss
Tandhälsoförbundet
Bellmansgatan 30
118 47  Stockholm
Tel: 08-428 92 42 
Telefontid: vardagar kl. 10-13
info@tf.nu
fragor@tf.nu (för frågor om tänder och hälsa)