- Forskning
- Hälsa

Det finns sedan länge starka belägg för att fria radikaler är centrala faktorer vid uppkomsten av Parkinson’s sjukdom. En tidig upptäckt var att nivån av reducerat glutation, GSH, var starkt minskad i substantia nigra, den del av hjärnan som är mest påverkad.
I en ny studie har man mätt en rad markörer för oxidativ stress (fria radikaler hos 56 friska personer och 56 personer med Parkinson’s sjukdom, uppdelade på två grupper, en i ett tidigt stadium av sjukdomen och en i ett sent stadium.
Forskarna mätte fetthydroperoxider, malondialdehyd (MDA, en oxidationsprodukt av fett, produkter av kväveoxider (NOx), svavelgrupper (SH), katalas- och superoxiddismutas-aktivitet, paraoxonas aktivitet, totala antioxidantaktiviteten (TRAP) och C-reaktivt protein. Paraoxonas är ett protein som skyddar HDL, high density lipoprotein, från oxidering. Personer med andra neurologiska eller psykiska sjukdomar, kroniskt trötthetssyndrom, alkoholberoende och användare av antioxidanttillskott togs inte med i någon av grupperna. Flertalet patienter behandlades med någon typ av anti-parkinsonmediciner och tolv patienter dessutom med anti-depressiva medel.
Patienterna med Parkinson’s sjukdom karakteriserades av en ökning av fettperoxider, MDA och superoxid dismutas och sänkt katalas. SH-grupper och antioxidantkapaciteten var oförändrade och CRP och kväveoxider förhöjda. Ökade fettperoxider och superoxid dismutas var framför allt utmärkande för senare stadier av sjukdomen. Medicinerna påverkade inte markörerna för oxidativ stress men däremot ökade CRP signifikant. Den starkaste markören för Parkinson var nivån av MDA, indikerande en oxidation av fettsyror. Forskarna anser att nya behandlingar av Parkinson inte bara bör inriktas på att öka dopamin, utan även motverka fettoxidationen.
En forskare vid Roche läkemedelsföretag skrev 1993 att ”Dessa farmakologiskt relaterade effekter (av antioxidanter) utmärker emellertid ett förhindrande av sjukdom, snarare än att behandla ett aktuellt tillstånd. För att därför använda antioxidanter som modeller för mediciner fodras en ny era av läkemedelsutveckling där förebyggande behandling och profylax är normen.”
Klokt sagt, men läkemedelsföretagen har förgäves försökt utveckla syntetiska och patenterbara antioxidanter och inte hittat något som är bättre än vad man kan köpa i hälsokostaffären och därför kört på i samma hjulspår som tidigare med symtombehandlande mediciner. Ett mindre antal studier visar att adekvata nivåer av D- och B-vitaminer skyddar mot att insjukna i Parkinson’s sjukdom.
http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0304394016300787
http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/089158499390249T