- Forskning
- Hälsa
En kost som är rik på magnesium är viktig för vår hälsa. En ny studie från University of South Australia redovisar en trolig anledning till att magnesium minskar risken för DNA-skador och degenerativa störningar.
Forskare har studerat 172 medelålders vuxna och fann då ett starkt samband mellan magnesiumbrist och hög halt av aminosyran homocystein. Denna kombination skadar kroppens gener, vilket gör oss mer mottagliga för Alzheimers och Parkinsons sjukdomar, vissa cancerformer samt diabetes.
Magnesium återfinns främst i baljväxter, bladgrönsaker, fullkornsprodukter och kött, fisk och skaldjur. Vi får också i oss magnesium genom vattnet vi dricker. Magnesium hjälper kroppen att producera energi, bygga tänder och ben, reglera blodsocker och blodtryck och se till att hjärta, muskler och njurar fungerar ordentligt.
Molekylärbiologen Permal Deo säger att ett lågt intag av magnesium, mindre än 300 mg per dag, kan öka risken för många sjukdomar. Ämnets roll för att förhindra DNA-skador har dock inte studerats fullt ut hos människor förrän nu.
Professor Michael Fenech berättar att en kronisk magnesiumbrist sannolikt kommer att störa kroppens förmåga att producera energi. Detta orsakar, i sin tur, ett snabbare åldrande av vävnaderna och en större mottaglighet för många sjukdomar.
Magnesium är det fjärde mest förekommande mineralet som finns i människokroppen. Idag saknas dock konkret underlag för rekommenderat intag av magnesium.
Nästa steg är att avgöra det optimala intaget av magnesium, antingen genom mat eller via kosttillskott och helt förstå hur detta kan påverka uppkomsten eller utvecklingen av cancer och andra kroniska sjukdomar, menar professor Fenech.